Josep Miró Ardèvol: “El pessebre de Barcelona no és de l’Ajuntament, sinó de la gent”

jordpacheco
Pessebre a la plaça de Sant Jaume l'any 2011. | Foto: La meva Barcelona

Si l’any 2023 es commemorava el 800 aniversari del primer pessebre de la història, impulsat per sant Francesc d’Assís a la localitat italiana de Greccio, enguany l’Ajuntament de Barcelona ha provocat rebuig en una part de la societat per la seva decisió de substituir la tradicional recreació del Naixement a la plaça de Sant Jaume per una gran estrella de vuit puntes i nou metres de diàmetre.

“Hi ha un intent deliberat de suprimir qualsevol referència a elements cristians de la societat”, assenyala Josep Miró Ardèvol, fundador d’e-Cristians i membre del Corrent Social Cristià, moviment que ha aixecat la seva veu per rebutjar la polèmica mesura del consistori liderat pel socialista Jaume Collboni. 

Per expressar la seva disconformitat, la plataforma, que té com a missió la renovació social, cultural i política de la societat a partir dels principis de l’humanisme cristià, ha convocat un acte el pròxim diumenge a l’emblemàtica plaça de la ciutat comtal per reclamar la presència del Naixement en l’espai públic, tot animant la ciutadania a dur el seu propi pessebre.

Imatge virtual de l’estrella de Nadal a la plaça Sant Jaume I @Ajuntament de Barcelona

La polèmica de la Mercè

Miró, que va formar part de l’equip de govern del primer Ajuntament de Barcelona de la democràcia, recorda com una de les primeres decisions que es van adoptar aleshores va ser instituir la processó que protagonitzaven per la Festa Major els governants del municipi des del consistori fins a la basílica de la Mercè.  “En aquella època —recorda— hi havia una altra sensibilitat vers aquestes qüestions, que es tractaven d’una manera molt diferent de la que hem conegut durant els darrers temps, sobretot amb els governs de Colau i Collboni”. 

La darrera polèmica sobre aquest tema va tenir lloc el passat mes de setembre precisament durant la festa de la patrona de la ciutat, en la qual la missa solemne no va figurar en el programa oficial. “Va ser absurd no dedicar tres línies a la missa quan hi havia desenes d’activitats previstes en el marc de les festes”, lamenta l’expolític. 

Bandejar el pessebre d’un lloc simbòlic

Segons Miró, alguns dirigents s’han oposat a les tradicions cristianes de manera frontal i altres, en canvi, ho han fet de forma subtil. “Crec que és pitjor aquesta segona actitud, ja que se serveix de subterfugis com ara dir, en el cas de Collboni, que el pessebre es farà a l’interior de l’ajuntament, quan la qüestió de fons és que s’està bandejant aquesta tradició d’un lloc ben simbòlic com és la plaça Sant Jaume, on s’ha fet durant dècades”, assenyala. 

Pessebre Ajuntament de Barcelona 2013. | Foto: OVA

Per això, el Corrent Social Cristià, ha fet una crida a participar en l’acte del diumenge 15 de desembre, ja que, segons el fundador d’e-Cristians, “el pessebre no és de l’ajuntament sinó de la gent”. “Em sembla inadmissible —adverteix— que el poder polític s’arrogui la capacitat de prescindir de tradicions populars tan assenyalades”. 

“El pessebre forma part de la vida i la idiosincràsia dels barcelonins i, per extensió, de la resta de catalans. Per tant, aquestes actituds per part dels polítics són perjudicials per a la societat perquè afecten la nostra consciència d’integritat com a poble”, conclou Miró.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia