Josep Jiménez: “La sinodalitat és un tret comú dels treballadors cristians d’Europa”

cropped-fav.png
Josep Jiménez Montejo. | Foto: ACO

A partir d’aquest dijous, el Moviment de Treballadors Cristians Europeu (MTCE) “mirarà al passat, al present i al futur per mantenir el rumb“, segons resumeix el seu consiliari general, el sacerdot Josep Jiménez Montejo. Ho farà, fins al pròxim diumenge, des de la residència salesiana de Martí Codolar, de Barcelona, que es convertirà en el centre neuràlgic d’un seminari i una assemblea que servirà per a fer la reelecció dels càrrecs interns i per programar el pròxim curs.

“Durant aquests quatre dies, hi haurà tres conferències que esdevindran uns grans pilars de reflexió que ens poden ajudar a caminar cap a la consecució d’uns Estats de Dret i d’unes democràcies que funcionin de debò”, explica Montejo, que és, alhora, consiliari d’Acció Catòlica Obrera (ACO), entitat que hi actuarà com a amfitriona, i rector de l’Església parroquial de Santa Maria de Cornellà de Llobregat, una de les cinc que hi ha a la població.

Montejo es refereix, així, a les ponències que pronunciaran Karl Brunner, copresident de l’MTCE; Gwendoline Delbos Corfielf, eurodiputada, i Toni Mora, exsindicalista i president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). “En paral·lel, es faran diverses sessions de treball grupal en què s’analitzaran aspectes referents al món del treball, observats des de l’evangelització, en cada país que hi serà representat per part dels participants”, detalla el sacerdot.

Durant aquests dies, s’hi espera la presència de poc menys de cinquanta representants de l’entitat provinents d’arreu d’Europa, ja que aquesta xarxa aplega organitzacions de vuit països de la Unió Europea i de Suïssa. Tots ells podran formar part, el pròxim divendres, d’un dels “plats forts” que, per a Montejo, tindrà el programa d’enguany, és a dir, la visita a tres institucions barcelonines que treballen per ajudar diversos col·lectius en estat de vulnerabilitat: El Lloc de la Dona (entitat social de les religioses oblates que acull dones que han estat objecte de tràfic sexual); la Fundació Migra Studium (entitat dels jesuïtes per a l’acollida i hospitalitat dels migrants), i l’Hospital de Campanya de Santa Anna (projecte social d’acollida a col·lectius desfavorits de la parròquia de Santa Anna de Barcelona).

“Això es farà a les portes d’un cap de setmana en què se celebrarà la Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat (JMMR), i, per descomptat, aquesta reivindicació estarà molt present en cada activitat que es desenvolupi”, observa el representant de l’MCTE. “Aquesta organització —prossegueix— té una gran sensibilitat envers l’acollida de gent migrada, ja que representa un col·lectiu que també busca feina (una feina mínimament digna) per poder viure, tal com ho fem les persones que el rebem aquí”.

D’altra banda, preguntat sobre la percepció que pot tenir el moviment al voltant de la imminent assemblea del Sínode dels Bisbes de Roma, Montejo subratlla que aquesta plataforma cristiana manté la seva “il·lusió” perquè es pugui fer, a través d’ella, un “camí just dins l’Església” que compti, a més, amb tots els implicats. “És el clar exemple que la sinodalitat, com es veu també en la manera de treballar de l’MCTE, funciona i té sentit“, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia