Jordi Pujol: “Reconèixer la vulnerabilitat institucional de l’Església és el primer pas per a poder millorar”

cropped-fav.png
Retrat de Mn. Jordi Pujol I @Opus Dei

“Com podem comunicar esperança quan hem perdut la confiança d’un bon grapat de gent, fruit dels abusos, el seu encobriment i demés?” Aquesta és la pregunta que fa el sacerdot Jordi Pujol en una entrevista amb el periodista Òscar Bardají publicada en el Full Dominical poques setmanes després de la 60a edició de les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura, organitzades per l’Opus Dei sota el títol Portadors d’esperança. Viure avui el ministeri ordenat, font d’esperança.

En aquest marc, Pujol, que és professor de Dret de la comunicació i d’Ètica als mitjans a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu de Roma, va impartir la ponència Comunicar l’esperança, on va abordar els desafiaments i les oportunitats de la comunicació de l’Església en el món actual. Segons el prevere català, ara es viu en la paradoxa de ser una comunitat formada per persones pecadores i, alhora, fundada en Déu. “Reconèixer la vulnerabilitat institucional de l’Església és el primer pas per a poder millorar”, assegura.

Pel que fa a la comunicació del missatge cristià, Pujol insisteix en el fet que l’Església no ha d’intentar amagar els seus errors amb estratègies de maquillatge comunicatiu. “La comunicació de l’Església no ha de buscar dissimular amb operacions cosmètiques les nostres ‘lletjors’, sinó ajudar a ser veritables i creïbles“, defensar durant l’entrevista amb el periodista Òscar Bardají. En aquest sentit, va destacar que la credibilitat es fonamenta en la coherència entre el que es diu i el que es fa. “Testimoniar té molta més força que donar raons. Show don’t tell!, diuen els nord-americans”, va concloure.

Sobre la vivència del Jubileu, Pujol convida els cristians a reflexionar sobre la importància de l’esperança en les seves vides. “L’home i la dona no poden viure sense esperança, tots esperem en quelcom o en algú“, diu, tot recordant que sovint aquesta esperança és posada en coses efímeres i insatisfactòries.

Segons el professor, la veritable esperança cristiana es fonamenta en tres grans veritats: “Déu és omnipotent, Déu m’estima immensament, Déu és fidel a les promeses”. Per això, anima a aprofitar aquest Jubileu per aprofundir en la confiança en Déu i en la certesa que acompanya cada persona en el seu camí.

Jordi Pujol desitja que aquesta experiència jubilar porti els fidels a una convicció més profunda i transformadora: “Tant de bo cadascú pugui arribar, des de la meditació de l’esperança durant aquest Jubileu, a la convicció profunda i íntima que Déu camina amb cadascú de nosaltres”. Una invitació a viure amb autenticitat i confiança el missatge de l’Evangeli.

Pelegrins a la Via della Conziliazione de Roma. | Foto: Flama

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia