Jordi Cos: “Els joves de l’orquestra Graeme Clark tenen una gran capacitat de superació”

cropped-fav.png
L'orquestra Graeme Clarrk, durant l'actuació. | Fundació Gaes Solidària

L’orquestra Graeme Clark, formada per dotze joves catalans d’entre 13 i 21 anys nascuts amb sordesa severa o profunda i que poden sentir gràcies a implants coclears, van oferir els passats 24 i 25 de setembre dues actuacions molt especials a Roma: la primera a l’ambaixada d’Espanya davant la Santa Seu, i la segona a la plaça de Sant Pere del Vaticà, davant del papa Francesc.

La trobada va sorgir per iniciativa de la seva doctora, Maria Antònia Claveria, otorrinolaringòloga infantil a l’Hospital Sant Joan de Déu, que va escriure al papa Francesc per explicar-li el projecte. El pontífex va respondre de seguida dient que els volia conèixer i convidant-los a fer un petit concert en l’audiència general del dimecres. A partir d’aquí la Fundació Gaes Solidària i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, responsables de l’orquestra, van organitzar els concerts.

“Van ser actuacions especials que vam preparar amb molta cura“, descriu Jordi Cos, director de Graeme Clark i president de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Sota la batuta de Cos i els arranjaments d’Àlex Martínez, els joves músics van interpretar ‘Guantanamera’, ‘Waterloo’, ‘We are the champions’ —himne de l’orquestra— i ‘Al·leluia’.

Després de l’actuació, el papa Francesc es va apropar a saludar-los personalment un a un i els joves van aprofitar l’ocasió per regalar-li un llibre que explica la història del projecte. “El Papa va dir que els veia molt feliços i ens va agrair la tasca que fem amb aquest procés que vol conscienciar sobre la sordesa”, assenyala Cos.

Jordi Cos, entregant al papa el llibre de l’orquestra Graeme Clark. | Foto: Gaes Solidària

“Treballar amb aquests joves és molt agradable. Són encantadors, tenen una gran capacitat de superació, són sans, intel·ligents, llestos i estudiosos”, remarca Cos després de la fita que va suposar pel grup aquesta doble actuació en llocs tan emblemàtics de la ciutat eterna.

Cos, que dirigeix l’orquestra des de l’any 2019, quan aquesta es va integrar en un projecte de l’Orquestra Simfònica del Vallès, destaca “l’estreta amistat” que uneix els integrants de Graeme Clark. “Tots ells comparteixen aquesta discapacitat, però la música els ofereix l’oportunitat de potenciar l’escolta”, assegura el músic sabadellenc sobre els joves, que gràcies als implants coclears poden sentir com qualsevol persona i poder, així, pal·liar aquesta discapacitat totalment invisible en la societat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia