“Jo vaig viure al carrer a Barcelona i ara us l’ensenyaré”

file (11)-min
Una de les visites guiades que han estat dirigides pel Hans. | Fundació Arrels

“Soc una persona sense sostre de 66 anys que ja no viu al carrer, on vaig estar-hi durant dos anys, sinó en un refugi que ofereix la Fundació Arrels. Veniu amb mi i us ensenyaré una altra Barcelona”. Així és com s’expressa el Hans, promotor d’unes rutes guiades i fetes a peu per conèixer la capital catalana des del 2019, les quals han tornat a promocionar-se aquest estiu entre els turistes i els estudiants estrangers que hi passen uns dies.

“La vida al carrer no té desconnexió ni s’atura per vacances; per això, motivem la gent perquè no es quedi només amb el Park Güell i la Sagrada Família, i conegui, també, aquesta altra realitat“, hi afegeixen els gestors d’Arrels. Una realitat que, segons el seu últim recompte, afecta a més de 4.800 persones a la ciutat, unes 1.200 de les quals dormen al ras, i que el Hans, tal com fan més voluntaris de la fundació en altres idiomes, exposa des del seu particular punt de vista: “Els llocs que mostro formen part del paquet turístic global, i, un cop ho faig, s’entén millor com sortir del carrer i tornar a la vida normal”, indica.

Aquesta tasca de sensibilització pretén mostrar una realitat desconeguda, però també trencar prejudicis i, alhora, “aportar al Hans i a la resta de voluntaris la satisfacció de sentir-se útils“, es manifesta des de la Fundació Arrels. En el cas de l’alemany, que alhora és voluntari del servei de bugaderia que té la fundació durant els caps de setmana, l’objectiu de la seva participació és clar: “Si les persones que venen a escoltar-me tornen al seu país i acaben col·laborant amb les seves organitzacions locals, la ruta ja haurà estat un èxit per a mi”, subratlla el Hans.

Des de la seva posició de guia, ara, observa les persones que continuen vivint al carrer mentre acompanya grups de participants que no superen els 15 inscrits, “però amb uns pensaments molt més renovats“, detalla. “Visc una nova vida, i puc ser feliç, també, sense tenir gaires diners i ajudant les persones que ho necessiten”, reconeix l’alemany, que concep l’explicació del fenomen del sensellarisme com una qüestió “seriosa”, raó per la qual es va voler formar com a guia abans de posar-se en marxa.

Aquestes visites tenen una durada de dues hores i es poden fer durant els matins i les tardes de la setmana, exceptuant els divendres a la tarda i els caps de setmana. El cost per persona oscil·la entre els 15 i els 20€ en funció del nombre d’inscrits i les reserves es poden fer atemporalment a través de l’adreça de correu electrònic [email protected].

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia