Jesús Corbí: “En una de les parròquies de la meva vicaria, les imatges dels sants han sortit flotant pel carrer”

file (11)-min

Aquest dijous al matí, Salvador Jesús Corbí, el vicari episcopal de la vicaria número tres de l’arxidiòcesi de València, continuava enganxat al seu telèfon mòbil per mantenir la línia oberta amb els capellans de les zones més afectades pel temporal DANA i amb l’arquebisbe Enric Benavent. “M’ha dit [l’arquebisbe] que ja hem pogut localitzar sa i estalvi un capellà que no sabíem on era”, exposa. Des de Torrent, on és rector d’una parròquia, Corbí continua centrant tots els seus esforços a ajudar “les famílies que s’han quedat literalment al carrer” i, alhora, a posar remei en els desperfectes patits en molts temples parroquials.

Com descriuria tot el que ha viscut aquestes últimes hores?

Ha estat un desastre d’una magnitud immensa pel fet que una de les zones més afectades és tota l’àrea metropolitana de València i per les pèrdues humanes que hem tingut, que es calculen encara de manera provisional. On em trobo ara, a Torrent, ja sabem que han mort quatre infants, hi ha moltes persones desaparegudes i tenim moltíssimes famílies que ho han perdut absolutament tot. Això ens genera un neguit enorme i una sensació d’inseguretat total.

Manté el contacte amb els sacerdots de les poblacions més afectades?

Sí. Fa uns moments parlava amb el capellà de Paiporta [Gustavo Riveiro], per exemple, i em deia que es troba amb la seva mare de més de noranta anys sense poder sortir del municipi perquè totes les carreteres estan tallades. No té aigua potable i els aliments que té a l’interior del frigorífic s’han fet malbé, em deia, perquè s’ha quedat sense llum i no pot anar a comprar res perquè totes les botigues pròximes estan tancades. La situació és dramàtica.

I, des de Torrent, com s’està actuant per ajudar els més damnificats?

Aquí, des d’on coordinem tota la vicaria, situada a l’Horta Sud, s’ha establert un pavelló municipal que la primera nit ja va acollir més de 800 persones. Jo hi vaig estar ahir, i reconec que la imatge era desoladora: hi havia moltes famílies de Torrent que vivien en una de les zones més pobres i degradades de la localitat. Malauradament, la situació és catastròfica en moltes altres poblacions.

Com quines?

A la part nord de la vicaria, les poblacions de Manises i Quart de Poblet han patit desperfectes materials lleus, com ara a la parròquia Mare Santíssima de la Llum, al segon d’aquests pobles, la qual s’ha vist molt afectada. També hi ha afectacions a Aldaya i Alacuás, on dues parròquies s’han vist força afectades. Les més damnificades són les localitats de Torrent, Paiporta, amb almenys 45 de 92 morts comptabilitzats fins ara, i Picanya, i també hi ha hagut danys a Alfafar, Sedaví, Masanasa, Benetúser, Catarroja, Albal, Beniparrell (molt afectat) i una part de Picassent. També pertanyen a la meva vicaria el barri de la Torre i el del Forn d’Alcedo, situats a València. Aquestes són totes les poblacions afectades de la meva vicaria, la número tres.

De quina manera s’han vist afectades les esglésies parroquials a causa de la catàstrofe?

A Picanya, per exemple, l’església està destrossada. L’aigua ha arribat a tocar el sostre i les imatges dels sants estan totes escampades i algunes d’elles han sortit flotant pel carrer. L’aigua va arrencar les portes de l’església. La custòdia està desapareguda i el Santíssim, sota l’aigua. No podem obrir el sagrari perquè la clau ha desaparegut. Quan l’aigua ha sortit del temple, ha deixat espais amb grans acumulacions de fang, de gairebé un metre d’alçada.

L’arquebisbe Enric Benavent està en contacte amb tots els capellans que necessiten ajuda?

Sí, amb tothom. I, també, amb mi. Ahir l’arquebisbe va parlar personalment amb totes les parròquies afectades. Ahir, fins a la matinada (i, de nou, avui, des de primera hora del matí), m’ha estat escrivint missatges perquè hi havia un sacerdot que no trobàvem i del qual no teníem notícies. Finalment, l’hem pogut trobar sa i estalvi. Avui ens reunirem tot el consell episcopal per tractar tota aquesta situació.

Què decidiran?

El més prioritari ara és estar al costat de les persones i ajudar els responsables de Càritas i la Creu Roja, així com totes les altres entitats que col·laboren, perquè tot pugui tornar a la normalitat. Farem una recollida de menjar i de mantes sense aturar-nos i, des de totes les parròquies, farem tot el que es pugui. Hi ha parròquies, com les de Torrent, obertes per celebrar-hi rosaris, com el que es va fer ahir, i per prestar un servei pastoral necessari. Ajudem en la solidaritat i en la pregària, tal com toca en aquest moment.

Creu que les famílies que no podran tornar a casa seva tindran l’opció de trobar habitatge ràpidament?

Això que comenta és preocupant perquè a l’àrea metropolitana de València hi ha una dificultat molt gran relacionada amb l’accés a l’habitatge. Treballarem perquè des de les institucions es pugui respondre a les necessitats que es vagin presentant, que en seran moltes.

Hi ha cementiris afectats?

Sí. N’hi ha que tenen el pas tallat, fins i tot. La majoria s’estaven preparant aquests últims dies anteriors al temporal per a la celebració del dia de Tots Sants.

Ha parlat amb l’arquebisbe sobre com se celebraran els ritus funeraris?

De moment no, però ho farem. Imagino que la seu de l’arxidiòcesi acollirà un primer acte i, després, totes les parròquies aniran celebrant els seus funerals.

Què es pot dir, des de l’Església, a algú que viu amb la incertesa de no saber on es troba un familiar?

És una situació molt més desesperant que la de saber que aquest familiar ja ha mort. És terrible. Per això, cal estar al costat, i, sobretot, pregar. No sabem per què passa això, no ho entenem, però hem de mantenir ferma la pregària com a mètode de consol necessari.

Com valora les paraules enviades pel papa Francesc, dirigint-se a totes les víctimes de la catàstrofe, en què s’ha volgut mostrar proper a tothom?

Crec que el Papa ho havia de fer. És un gest que esperàvem.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia