Jesuïtes Catalunya, sobre els abusos a menors: “No podem canviar el passat, però tenim l’obligació d’afrontar-lo”

jordpacheco
Roda de premsa a la seu de Jesuïtes Catalunya. | Jesuïtes

Un any i un mes després de contractar els serveis del bufet d’advocats Roca Junyent per afrontar amb les màximes garanties els problemes derivats de les denúncies per casos de pederàstia en les seves escoles i institucions, Jesuïtes Catalunya ha presentat aquest dijous els resultats de la investigació. Ho ha fet en una roda de premsa celebrada a la Sala d’Actes Jesuïtes Catalunya, de Barcelona, i que ha començat amb mitja hora de retard per la presència d’un grup de víctimes que demanaven accedir a l’espai.

La Companyia els ha dit que es tractava d’un acte adreçat exclusivament a la premsa i les ha exhortat a mantenir una reunió “en les pròximes hores o dies“, segons ha explicat Enric Puiggròs, superior provincial de Jesuïtes Espanya, que ha comparegut com a màxim representant de la institució juntament amb Pau Vidal, delegat i portaveu a Catalunya.

Els acompanyaven Joan Roca, advocat, president executiu i soci del bufet Roca Junyent; Irma Rognoni, advocada i especialista en mediació i resolució de conflictes; Pilar Polo, psicòloga, responsable de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet i, des de 2012, assessora la Fundació Jesuïtes Educació en els protocols i les formacions per a la prevenció d’abusos sexuals.

Jesuïtes Catalunya ha reconegut haver registrat 145 denúncies per abusos sexuals dins la institució des de 1948, comesos per 29 religiosos i 15 laics. “Tenim la voluntat de trencar el silenci i anar fins al final en tot aquest procés”, ha assegurat Pau Vidal, que tot seguit ha llegit en veu alta el nom dels catorze victimaris sobre els quals s’ha obert un procés judicial ordinari o canònic.

Joan Roca, Enric Puiggròs, Pau Vidal, Pilar Polo i Irma Rognoni. | Jesuïtes

“Mecanismes institucionals” que propiciaven els abusos

Després de manifestar que el fet d’haver escoltat les víctimes ha sigut el que ha permès “descobrir els mecanismes institucionals que propiciaven que es cometessin els abusos”, Vidal ha fet públics els set compromisos per fer front als casos d’abusos del passat i per establir un nou procediment per a la seva gestió a partir d’ara. Es tracta de compromisos que són fruit de les conclusions del treball d’investigació i anàlisi duta a terme durant el darrer any amb la col·laboració de Roca Junyent i en coordinació amb altres professionals i entitats externes expertes en abusos a menors, mediació i resolució de conflictes.

El segon compromís fet públic pels jesuïtes —el primer ha sigut facilitar la llista de victimaris— és fer arribar de manera imminent a la Fiscalia els 6 casos que podrien ser constitutius de delicte i que no estarien prescrits, seguint la recomanació de Roca Junyent.

El tercer és que la Companyia posarà en coneixement de la Fiscalia qualsevol denúncia que rebi sobre abusos comesos en el passat. “En aquest punt ens estem referint a abusos comesos en el passat, ja que pel que fa al present, ja s’està actuant d’acord amb protocols vigents”, ha remarcat Vidal, que ha reconegut la institució no pot “canviar el passat”, però té “obligació d’afrontar-lo”.

Vidal ha anunciat també que l’Associació Betània s’afegeix a la col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet, que des de 2012 assessora en formació i prevenció a les escoles de la Fundació Jesuïtes Educació. L’assessorament de Betània se centrarà en la reparació global i econòmica i els processos de justícia restaurativa per a les víctimes.

La Companyia de Jesús a Catalunya fa públics 7 compromisos per afrontar els casos d’abusos sexuals.

Revisió del sistema de reparacions econòmiques

La investigació ha permès a l’orde religiós ignasià descobrir que en casos d’abans de 2010, els abusos no es denunciaven fins passat molts anys, cosa que va començar a canviar a partir de la implementació dels protocols impulsats en col·laboració amb la Fundacio Vicky Bernadet, tal com ha subratllat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, que com a cinquena mesura ha anunciat la revisió del sistema de reparacions econòmiques a les víctimes, per tal d’agilitzar el procés i que hi puguin accedir més persones.

Respecte als jesuïtes victimaris vius, Vidal ha explicat que els casos no tenen recorregut per la justícia ordinària, s’obren processos canònics que permeten imposar mesures restrictives i de privació de llibertat de moviments als victimaris i fer el seguiment dels seus tractaments psicològics i psiquiàtrics. “La justícia canònica només s’activa quan la justícia ordinària no pot actuar”, ha apuntat el jesuïta, assumint que és “responsabilitat moral” de la Companyia “posar totes les condicions per garantir els processos canònics pertinents”.

Omissió del dret d’ajuda

Com a setè punt destacat, Vidal ha dit que la investigació no pot concloure que jurídicament hi hagués encobriment per part de la Companyia, però ha reconegut, no obstant això, que sí que hi va haver una clara omissió del dret d’ajuda a les víctimes. “En aquest sentit, la Companyia es compromet a dur a terme processos interns d’assumpció de responsabilitats amb les persones que no van actuar amb diligència per denunciar aquests fets tan greus”, ha expressat Vidal.

Vidal, que ver nomenat delegat dels Jesuïtes a Catalunya el 16 de juny de 2023, ha volgut remarcar que les escoles on s’han donat més abusos durant les darreres dècades han sigut les de Sarrià i Casp. “Són les més grans i antigues, i en elles predominava el prestigi, el tabú i l’abús de poder, aspectes que van suposar “una barrera per a les víctimes i les famílies”.

“La institució va fallar, no vam escoltar les víctimes, els mecanismes per aturar les agressions no existien i la cultura del silenci es va imposar propiciant uns fets inacceptables”, ha afegit Vidal, que no ha volgut deixar de reivindicar que, malgrat tot, no es pot estigmatitzar la “gran tasca del col·lectiu d’educadors i professionals” que han fet possible que “milers d’alumnes” hagin gaudit d’una gran experiència educativa a les escoles de la Companyia de Jesús.

“Va haver-hi una clara omissió del dret d’ajuda a les víctimes”, ha dit Pau Vidal.

Una gestió “ancorada en el passat”

Per la seva part, Joan Roca ha descrit el “mètode de treball objectiu” emprat en la investigació, orientat a conèixer els fets i apropar-se a les víctimes per aconseguir arribar a una “visió independent i objectiva del que va passar”. “Per tal d’assolir un bon govern del context, des del bufet hem intentat ajudar a superar a la Companyia una forma de gestio ancorada en el passat que feia que les víctimes no se sentissin acompanyades ni escoltades”, ha matisat el president executiu i soci del despatx Roca Junyent.

Roca ha aclarit també que la implicació del bufet no vol dir “substituir la jurisdicció ordinària ni assessorar casos oberts per la Companyia”, sinó “ajudar en la transparència de la institució i crear una sistemàtica nova que afavoreixi les eventuals víctimes” tot elaborant el material necessari perquè es pugui fer una valoració jurídica posterior als fets” en cas que es tornin a produir situacions abusives.

També ha participat en la roda de premsa, i en la investigació, l’advocada i especialista en mediació i resolució de conflictes, Irma Rognoni, qui ha destacat que la Companyia ha obert “un procés profund i llarg, amb voluntat d’anar molt a fons”. “En les entrevistes que hem fet hem generat un espai neutral, ja que no tenim vincles amb la Companyia, per garantir la tranquil·litat i pau per a les víctimes que venien voluntàriament a explicar com se sentien amb la finalitat que el bufet pogués analitzar posteriorment la situació amb profunditat”, ha dit.

L’experta també ha fet èmfasi en el context en què, en el passat, es produïen els abusos. “Hi ha hagut víctimes que no ho han pogut explicar fins ara, quan la societat ha començat a ser sensible i el tema ha començat a sortir als mitjans. El tabú marcava les víctimes i no sabien com actuar ni amb les famílies, ni amb els professors ni amb els mateixos companys”, ha sentenciat.

Escola de Sant Ignasi de Sarrià. | Wikimedia Commons

“Cal parlar d’abusos sexuals a infants”

La psicòloga Pilar Polo, responsable de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, ha explicat la tasca d’acompanyament i assessorament que aquesta entitat du a terme des de l’any 2012 a la Fundació Jesuïtes Educació en l’àmbit dels protocols i les formacions per a la prevenció d’abusos sexuals.

Polo ha assenyalat que l’abús sexual a menors és un abús que fa servir la sexualitat per controlar el menor. “De la sexualitat parlem poc i malament, no estem còmodes donant veu a aquest tema i això fa que hi hagi molta més vergonya, que els nens no sàpiguen com parlar amb les famílies i que, al capdavall, no tinguin adults referents per a adreçar-s’hi”, ha argumentat.

“El control del menor en aquests casos es basa en el silenci imposat”, ha dit Polo, que ha instat a trencar el silenci. “Allò que no té nom no existeix”, ha reblat la psicòloga, que després d’explicar amb dades en què ha consistit l’assessorament de Vicki Bernadet a la Companyia de Jesús ha advertit que cal que els infants comencin a sentir parlar del concepte “d’abús sexual infantil”. “És una bona praxi que fa qui no hi hagi caixes estanques on es queden guardades aquestes experiències”, ha finalitzat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia