Jean-Paul Vesco: “L’Església d’Algèria és un pont de diàleg entre cristians i musulmans”

cropped-fav.png
L'arquebisbe Jean Paul Vesco. | Arxidiòcesi d'Algèria.

El passat diumenge 6 d’octubre el papa Francesc va anunciar per sorpresa la celebració d’un nou consistori pel 8 de desembre en el qual crearà 21 nous cardenals. Entre ells hi haurà el protagonista de la novena edició de la Tribuna Joan Carrera, l’arquebisbe d’Alger Jean-Paul Vesco, que en la seva primera entrevista després de saber que rebrà el birret cardenalici s’ha mostrat sorprès.

“La meva nominació era inimaginable”, ha dit el prelat en una conversa amb SIR sobre la seva designació, que suposa un reconeixement per part del papa Francesc del seu episcopat a la diòcesi magrebina. “Aquest nomenament justifica el meu compromís com a bisbe en l’acollida dels divorciats tornats a casar, la sinodalitat i el paper dels laics i les dones dins l’Església”, resumeix Vesco.

L’arquebisbe també subratlla que aquesta nominació no només és un honor personal, sinó també un reconeixement per a l’Església d’Algèria. “Estic content per la nostra Església perquè crec que aquesta elecció la reforçarà“, admet Vesco, que dedica aquest honor al seu predecessor, Henri Tessier. “Va ser un home de gran personalitat que no va ser elevat a cardenal, tot i el seu gran servei a la diòcesi”, resumeix el bisbe, advocat i missioner francès.

Jean-Paul Vesco, amb el papa Francesc. | Foto: Vatican Media

L’opció per les perifèries

Vesco, defineix l’Església d’Algèria com a “fràgil i petita”, tot i que assegura que és un “pont entre el cristianisme i l’islam“, ja que viu “en diàleg constant amb el món musulmà“. Això reflecteix, segons el prelat, la coherència del papa Francesc en la seva opció per les perifèries des del començament del seu pontificat. Per a Vesco, el document de referència per a aquest diàleg és la Declaració sobre la Fraternitat Humana, signada l’any 2019 per Francesc i el Gran Imam d’Al-Azhar, que posa l’amistat com a nucli del diàleg interreligiós.

L’arquebisbe també expressa en l’entrevista la seva preocupació per la situació al Pròxim Orient, recordant les seves experiències a Gaza i Jerusalem. En aquest sentit, creu que només “la força de la pregària i la determinació dels creients” poden aturar la catàstrofe humana que s’està vivint. Jersusalem és per a ell “la ciutat de la pau” tot i haver estat escenari de molta violència al llarg dels segles.

Preguntat sobre els màrtirs d’Algèria, Vesco assegura que “són un signe de germanor sota el cel del país”, i sosté que “el seu missatge continua sent vigent avui dia”. En aquest aspecte, recorda la figura del monjo dominic Pierre Claverie, assassinat amb una bomba mentre entrava al bisbat amb el seu xòfer. “Va ser un profeta per als nostres temps i una veu fonamental per recordar la necessitat del diàleg i la pau”, assenyala Vesco.

El pròxim 16 d’octubre el bisbe Vesco serà al Restaurant La Pomarada de Barcelona, on oferirà una conferència titulada ‘L’opció per una Església sinodal. L’exemple de l’Església d’Algèria’, en la qual reflexionarà sobre com el model de sinodalitat ha sigut fonamental per al seu ministeri a Algèria, un país amb una Església petita però amb una gran capacitat de diàleg, sobretot amb el món musulmà.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia