Aquest dilluns s’ha conegut el nom del guardonat amb el Reconeixement Emmanuel Mounier 2024. Es tracta del sacerdot i historiador Jaume Aymar (Barcelona, 1957), que el pròxim dijous 16 de maig, a les 19 hores recollirà aquesta condecoració a la Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona.
“El premi reconeix la seva tasca intel·lectual en el camp de la història de l’art, així com la seva gestió al capdavant de diverses institucions eclesials tot posant-se al servei de la seva comunicació, divulgació i recerca”, apunten en un comunicat conjunt les dues institucions organitzadores del reconeixement, l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya (IEMC) i la Facultat de Filosofia de Catalunya. Aymar és mereixedor del guardó, també, per la seva atenció pels desvalguts des d’entitats com ara la Fundació Roca i Pi, amb seu a Badalona, una ciutat notablement vinculada a la trajectòria del prevere, que “personifica tota una vida al servei dels valors cristians i humans“, continua aquesta publicació.
Mossèn Jaume Aymar ha estat rector de la parròquia de Santa Maria de Badalona i director del setmanari Catalunya Cristiana i de l’emissora Ràdio Estel. Doctor en història de l’art, ha exercit com a professor en diversos centres universitaris de Catalunya i com a degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull (URL).
En les edicions anteriors, el guardó Emmanuel Mounier s’ha concedit a Arcadi Oliveres (2011); al pare Manel Pousa (2012); a Teresa Losada (2013); a José Ignacio González Faus (2015); a la Fundación Vicente Ferrer (2016); a Josep Maria Monferrer (2017); a la Comunitat de Sant Egidi (2018); a Victòria Molins (2019); a la Cooperativa l’Olivera (2021), a Xavier Puigdollers (2022), i a la Fundació El Xiprer (2023).
“El terme mitjà és la seu de la mesura i, aquesta, una virtut”
En declaracions recollides aquest dilluns per Flama, Jaume Aymar ha volgut fer memòria d’una relació personal i professional amb les dues entitats convocants del premi, una relació que, diu, “ve de molts anys enrere”. “El meu contacte es deu a la intervenció del pare Josep Maria Coll (1934-2017), filòsof personalista, qui va ser professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i va presidir el primer equip rector de la Universitat Ramon Llull, sent degà de la seva Facultat de Filosofia”, ha indicat el sacerdot.
En aquest sentit, l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya ha estat l’entitat que “ha posat les bases”, segons Aymar, per recuperar un dels projectes acadèmics que Coll no va poder acabar abans de morir. Es tracta d’un treball dedicat a la filosofia personalista, considerada per a aquest eclesiàstic nascut a Barcelona com “una veritable revolució econòmica i moral que va inspirar, fins i tot, el Concili Vaticà II”.
Preguntat per com ha rebut la notícia del reconeixement a la seva trajectòria, Aymar es mostra “honorat per obtenir un guardó que porta el nom d’un catòlic conveçut que sempre buscava el terme mitjà“. “Aquest terme, tal com va dir el passat diumenge el bisbe de Girona, Octavi Vilà, parafrasejant sant Bernat de Claravall, és la seu de la mesura i, aquesta, una virtut“, ha conclòs Aymar.