Jaroslav Vracovský, missioner a Mongòlia: “El país no podrà continuar sent el mateix després de la visita del Papa”

file (11)-min
A Mongòlia, fa dies que es prepara la visita del papa Francesc.

El papa Francesc viatjarà aquest dijous a Mongòlia. Una decisió que pot sorprendre a l’opinió pública, ja que amb prou feines hi ha 1.500 catòlics i una desena de parròquies, però que s’emmmarca dins l’aposta del pontífex per conèixer les nacions perifèriques, tant des d’un punt de vista catòlic com social i econòmic. De fet, serà la primera vegada que un Papa trepitjarà aquestes terres.

Allà, l’esperen homes com el pare salesià Jaroslav Vracovský (República Txeca, 1969), el qual fa quinze dies va veure com es beneïa la nova Parròquia de la Sagrada Família de Shuwuu, de la qual és rector, a Ulan Bator. L’acte que va ser presidit pel jove cardenal Giorgio Marengo, que durant els pròxims dies atendrà directament les necessitats del papa Francesc al país asiàtic.

¿Vostè, que viu a Mongòlia com a missioner des del 2015, hi ha vist mai els catòlics tan il·lusionats com ara?

Mai, mai. Fa mesos que esperem aquesta visita.

¿Ja sap què li dirà, al papa Francesc, quan el tingui davant?

Gràcies, estimat papa Francesc, per la seva passió missionera. Em va influir per la seva primera exhortació apostòlica, titulada Evangelii gaudium, i per la missió ad gentes del seu magisteri dedicada a Mongòlia. ¡Gràcies! Tal com va escriure vostè, “anem, doncs, sortim a oferir a tothom la vida de Jesucrist” (EG 49).

Malauradament, no hi podran ser tots els que voldrien rebre’l.

Així és. A finals de maig va morir el vicari general del nostre bisbe, el pare Kim, de 55 anys, el qual havia de ser el coordinador principal de la visita papal. Així, doncs, en comptes d’ell, el germà salesià Andrew en serà el coordinador principal. En aquest sentit, hi ha diferents comissions implicades en la preparació d’aquesta visita (¡li asseguro que serà un fet realment històric!). Per la seva part, els nostres fidels estan esperant el papa Francesc resant la novena per la seva exitosa visita i, a la nostra parròquia, tenim uns nens que estan preparant-se un ball de benvinguda, que oferiran al Sant Pare un cop aterri al país.

¿Per què creu que ha decidit anar a Mongòlia? ¿Creu que és realment certa la seva postura de “fer una Església per a tothom”, independent del nombre de persones que hi hagi en cada comunitat?

Francesc és un papa missioner. A Mongòlia, nosaltres representem la primera generació de cristians, així que probablement li agradarà gaudir d’aquesta vibrant experiència missionera.

També va dir que un bon pastor ha de fer olor d’ovella, i a Mongòlia no els falten, d’ovelles.

Exacte. Així que és molt fàcil fer olor d’ovella. A més, la gent encara viu a l’interior de iurtes, un tipus d’habitatge mòbil, amb estructura de fusta i coberta de feltre, sense aigua corrent ni dutxa… El Papa, en aquest sentit, voldrà centrar la seva atenció probablement en la perifèria i veure com viuen els febles. Ho farà, però, animant la nostra jove comunitat catòlica.

¿Creu que aprofitarà l’ocasió per entendre millor el que està passant a la guerra d’Ucraïna?

No estic segur si la guerra que es viu a Ucraïna serà la seva principal preocupació mentre sigui aquí, tal com s’ha especulat. Per descomptat, promourà la pau i la comprensió entre nacions i religions.

El pare Vracovský, a la dreta, amb el cardenal Marengo, fa quinze dies. | Cedida

El catolicisme es va consolidar a Mongòlia fa trenta anys amb l’arribada d’alguns missioners de la Consolata i successivament de vostès, els salesians, i les Filles de la Mare Teresa de Calcuta. Entre aquests hi ha el cardenal i prefecte apostòlic d’Ulan Bator, Girogio Marengo, que fa dos anys va acompanyar una delegació de líders budistes mongols que va visitar Francesc i el va convidar a viatjar al seu país. Què n’opina, d’ell?

Enmig d’una escassetat de missioners i d’una manca de vocacions, Giorgio Marengo és un gran regal per a l’Església catòlica de Mongòlia: coneix la llengua, la cultura local, és promotor del diàleg interreligiós. Té experiència missionera, és jove i té prou temps per tirar endavant moltes coses amb paciència.

Els primers salesians van arribar a Mongòlia l’any 2001 i actualment onze treballen al país, alguns d’ells a Ulan Bator, on tenen diversos projectes en funcionament, com ara un centre de formació tècnica i una llar d’infants. ¿Pot explicar aquesta activitat?

Nosaltres, els salesians de Don Bosco (SBD), vam ser cridats per venir a Mongòlia amb la intenció d’ajudar en l’educació dels joves. Així, doncs, la nostra missió principal aquí és l’escola tècnica Don Bosco. El segon servei important aquí és el Caring Center, el nostre orfenat. Vam oferir, als nens abandonats, llar, educació i seguretat. El centre d’atenció diürna ajuda els nens normalment petits després de l’escola amb els deures i les lliçons; d’aquesta manera, els pares poden anar tranquil·lament a la feina.

Dels 3.384.000 habitants de Mongòlia, només 1.394 són catòlics, és a dir, el 0,04%. Té un bisbe, 25 sacerdots —sis diocesans i 19 religiosos—, cinc religiosos no sacerdotals, 33 religioses, un missioner laic i 35 catequistes. ¿Creu que després de la visita del Papa aquesta situació pot canviar lleugerament?

Sí, la visita del Papa pot ajudar. La gent local podrà entendre millor com és l’Església catòlica amb la seva presència, que, de ben segur, estarà acompanyada de bones notícies i de la seva evangelització. A més, molta gent del món pregarà per nosaltres. Tot plegat només pot tenir un resultat: si el successor de l’apòstol Pere ve a Mongòlia, el país no pot continuar sent el mateix que abans.

¿Creu que serà una oportunitat per al papa Francesc de referir-se a la importància de l'”ecologia integral” que ha estat proposada per l’ensenyament social catòlic? En aquest sentit, ¿considera que si fa incís en preservar el medi natural també ho farà en preservar la cultura i la dignitat de la seva gent?

Sí, és un bon tema. Mongòlia té una natura preciosa i cal preservar-la. I també grans persones amb una cultura rica que s’hauria de mantenir, generació rere generació.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia