Ismael Porta, director del Museu del Pessebre de Montblanc, rep el diploma de mestre artesà per la seva trajectòria en el pessebrisme i l’artesania

IMG-20230520-WA0009
Salvador Illa, Ismael Porta i Miquel Sàmper. | Foto: @gencat

El Museu del Pessebre i dels Calvaris de Catalunya de Montblanc està d’enhorabona després de la concessió al director, Ismael Porta i Balanyà (Montblanc, 1961), del diploma de mestre artesà, atorgat pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya en reconeixement de la tasca de persones que han destacat en els oficis artesanals i la seva difusió. 

El guardó va ser lliurat aquest dilluns 31 de març pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, en l’acte institucional dels Premis Nacionals d’Artesania i diplomes de mestres artesans, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

A partir d’ara, el director del Museu del Pessebre i dels Calvaris de Catalunya formarà part de la Guia de Mestres Artesans de Catalunya, després de més de quaranta anys de trajectòria professional en el món de l’artesania i del pessebrisme. 

“L’artesania és molt més que un ofici, és identitat. En un sol objecte es condensa el passat i present de Catalunya, i sobretot, la seva capacitat d’adaptació i resiliència davant les transformacions socials”, va subratllar el president Illa en la cerimònia d’entrega de la distinció.  

El conseller Sàmper, per la seva banda, va destacar que amb els diplomes de mestre artesà i mestra artesana, “el Govern reconeix que amb la seva obra i trajectòria contribueixen a donar prestigi i visibilitat a l’artesania del nostre país”. 

Guardonats dels Premis Nacionals d’Artesania i diplomes de mestres artesans. | Foto: @gencat

“Vas fent sense pensar que un dia rebràs un premi així”

El guardonat va mostrar la seva satisfacció per aquest reconeixement institucional de la feina al llarg de més de quatre dècades. “Mentre vas fent, van passant els anys sense pensar que un dia rebràs una distinció així”, va destacar Porta en declaracions a Flama després de recollir el reconeixement.

La valoració de les candidatures va anar a càrrec d’un jurat expert en artesania i, en aquesta valoració, s’hi van afegir avals de persones de l’àmbit artesà. “Em van avalar persones del món del pessebrisme, com els germans Castells de Cardedeu i artesans de la Conca de Barberà com la ceramista Natàlia Ferré  i, també, l’Ajuntament de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Associació de Pessebristes”, va explicar Porta. 

Les diferents facestes d’un artista únic

Ismael Porta ha destacat en diferents facetes com el d’escenògraf, artesà, pintor i sobretot, pessebrista. A Montblanc ha estat l’impulsor del Museu del Pessebre i Calvaris de Catalunya, però també ha destacat en altres àmbits de la cultura popular i del folklore, per ser l’autor de la mulassa de Montblanc, la rèplica dels gegants i dels nanos centenaris de Montblanc; a més d’haver restaurat tots els misteris de Setmana Santa de Montblanc  i, també, altres elements del folklore popular de la Conca de Barberà. 

Ismael Porta, a Montblanc. | Foto: ‘Flama’

Un altre dels àmbits en els quals ha sobresortit Porta és en el seu treball en els decorats d’Els Pastorets de Montblanc, conduint la direcció escènica i tècnica. La seva implicació en la representació va una mica més enllà, ja que va encarnar el paper del Rovelló, durant més de trenta anys. No obstant això, la seva tasca no acaba aquí, perquè Porta ha treballat en diversos decorats com el de La Passió d’Olesa de Montserrat i, fins i tot, la companyia Dagoll-Dagom es va inspirar en els seus diorames per la seva popular obra “Mar i Cel.” 

Porta ha destacat, per damunt de tot, en el món del pessebrisme i n’ha estat un entusiasta des de la infantesa. El seu avi matern, Ismael Balanyà i Freixa, i el seu tiet li van despertar aquesta afició amb els diorames que ja construïa el seu avi. L’any 1999, va néixer la llavor del projecte de museu rehabilitant un immoble de la seva propietat i, que amb el temps, s’ha convertit en el Museu del Pessebre de Catalunya actual.  

Un museu per a tot l’any 

El museu presenta diferents espais en què es mostren diorames de pessebres, amb més de 19.000 figures i compta amb una extensa col·lecció de figures de diferents indrets del món com Filipines, Pakistan, l’Àfrica o Europa. Un dels racons més característics és el dels diorames de calvaris a la primera planta. Per això, aquest museu es pot visitar tot l’any i, en especial, en les festes de Pasqua, ja que mostra diversos diorames amb escenes de la passió, mort i Resurrecció de Jesucrist. “Un espai que tothom troba original quan visiten el museu”, va destacar Porta. 

Diorama del Museu del Pessebre de Catalunya. | Foto: ‘Flama’

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia