La Seu Vella de Lleida es convertirà en un escenari privilegiat per a la pràctica del ioga. El Consorci del Turó de la Seu Vella, organisme que gestiona aquest monument històric, va anunciar a través de la seva pàgina web i xarxes socials, que el pròxim 9 d’abril es durà a terme al temple una sessió de Hatha ioga i una pràctica de mudres i moviment conscient. L’activitat, que anirà a càrrec de les professores Carme Mora i Brighid, amb una relaxació final a càrrec d’Abel Aranda i els seus bols de Nepal, busca oferir als participants una experiència de relaxació i consciència corporal en un entorn arquitectònic excepcional.
Segons informen els organitzadors, aquesta proposta està oberta a tothom qui vulgui reduir tensions, estrès i ansietat. La sessió durarà una hora, de 20.30 a 21.30 h, i tindrà un cost de 2€ per persona. Ja es poden adquirir les entrades on-line i també hi ha la possibilitat de comprar-les el mateix dia a la recepció de la catedral. Es recomana venir amb roba còmoda i d’abric, cal portar esterilla i ampolla d’aigua.
No és la primera vegada que la Seu Vella acull una activitat d’aquesta mena, ja que en altres ocasions s’hi han celebrat sessions similars enmig de les voltes gòtiques del recinte.
La Seu Vella, propietat de l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya, és un espai desacralitzat des del 1707. Aquell any, Felip V va prendre el temple a la ciutat i el va convertir en un quarter militar. Tot i això, en ocasions especials, s’hi celebren misses, com la que va tenir lloc el passat 16 de març amb motiu de l’Any Jubilar, que va aplegar més de mil fidels. En aquests casos, el Bisbat de Lleida ha de sol·licitar permís al Consorci per poder fer l’ofici religiós.

Una història amb episodis dramàtics
El conjunt monumental de la Seu Vella és del romànic tardà i el gòtic. L’església destaca per les seves voltes de creueria i un claustre amb una singularitat arquitectònica: un dels seus costats està obert a mode de mirador, oferint una panoràmica sobre la ciutat de Lleida i la comarca del Segrià.
La història de la Seu Vella està marcada per episodis dramàtics. Va ser construïda a partir de 1203 sota la direcció del mestre Pere de Coma, però el 1707 va quedar en mans de l’exèrcit borbònic. Durant segles va patir espoliacions i destruccions. De fet, Felip V va arribar a ordenar-ne la demolició, però la seva mort va impedir que el decret es fes efectiu. Així i tot, la catedral mai va recuperar la seva funció com a seu episcopal.
Per substituir-la, entre 1761 i 1781 es va construir una nova catedral a la part baixa de la ciutat. Malauradament, aquesta també va patir greus destrosses durant la Guerra Civil Espanyola, quan va ser incendiada per la Columna Durruti. Posteriorment, va ser restaurada i és avui dia la catedral en funció de la diòcesi de Lleida.
Malgrat el seu passat convuls, la Seu Vella ha esdevingut un dels monuments destacats de Lleida, i el seu valor com a espai cultural és reconegut. Activitats com la sessió de ioga del 9 d’abril s’emmarquen en una estratègia per dinamitzar aquest patrimoni històric i fer-lo accessible a un públic més ampli. La combinació de la serenitat del ioga amb la majestuositat del recinte promet una experiència inoblidable per als participants.
