Institut Superior de Ciències Religioses de Vic: vint-i-cinc anys comunicant la riquesa cultural i espiritual de la tradició cristiana

LU-min
L'ISCRVic compleix vint-i-cinc anys. | Bisbat de Vic

El curs 2023-24 ha començat amb molta alegria. “Hi ha hagut molta il·lusió de tornar-nos a veure les cares i aquest any, concretament, encara més, celebrem un aniversari important!”, exclama el director Marc Sureda (Girona, 1976). Enguany, se celebra el 25è aniversari de l’ISCRVic i es farà des de la mateixa lliçó inaugural, que tindrà lloc el dia 17 d’octubre, a les 19.30 hores al mateix institut. L’acte començarà amb una missa a l’església del seminari presidida pel bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova i Casanova. I després, es pronunciarà la lliçó inaugural que enguany anirà a càrrec de l’arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Mons. Joan Planellas a la sala d’actes Torras i Bages del Seminari de Vic. L’assistència a l’acte és oberta al col·lectiu educatiu de l’Institut i al públic en general.

“També hi dedicarem les dues jornades d’aquest any: la de tardor, centrada en l’Institut com a institució docent, i la de primavera, que ens permetrà unir-nos al 275è aniversari de la fundació del Seminari de Vic, institució de la qual procedim i en l’edifici de la qual es troba la nostra seu de Vic, la coincidència d’aniversaris és del tot providencial!”, comparteix Sureda.

L’ISCRVic va ser erigit per Mons. Josep M. Guix, bisbe de Vic, el 8 de juny de 1998. “Ara hem començat, per tant, el 25è curs de la nostra història; el de Vic va néixer com l’únic Institut Superior de Ciències Religioses català que no es trobava en una capital de demarcació, tot i que la presència de la Universitat de Vic, reconeguda oficialment el 1997, afavoria el projecte”, recorda el director. Amb el temps, l’ISCRVic ha passat a impartir tant el batxillerat com la llicenciatura en Ciències Religioses, fet que indica que “ara ja es pot dir que som una realitat plenament consolidada“, diu Sureda.

Marc Sureda, director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic. | ACN

L’objectiu principal de l’institut és proporcionar una formació teològica, filosòfica i humanística de nivell universitari. Les activitats de l’institut s’adrecen a tota persona interessada en l’adquisició i l’aprofundiment de coneixements raonats sobre el cristianisme i el fet religiós en general, des d’una perspectiva acadèmica i de diàleg amb la cultura contemporània. Els cursos que s’hi imparteixen també preparen per a l’exercici de càrrecs i funcions eclesials i per a ensenyar religió catòlica en el marc de l’educació primària i secundària. I és que si bé “és cert que hi ha una part de la societat poc interessada per allò que té a veure amb la religió o més específicament amb l’Església, al mateix temps, les inquietuds espirituals són palpables en el món d’avui”, afirma Sureda.

Amb aquest marc, un dels reptes que es fa palès és la necessitat que institucions com l’ISCRV es donin a conèixer cada cop més com a entitats capaces de comunicar la riquesa cultural i espiritual de la tradició cristiana a tothom que hi pugui estar interessat. “Encara més, fins i tot s’ha de fomentar aquest interès, i també recordar que l’Església mateixa i tots els seus membres ens tenen a la seva disposició per a aprofundir en el coneixement de la fe, que entre altres coses ajuda a donar una resposta a tothom qui us demani raó de la vostra esperança, com es diu a 1Pe 3,15″, puntualitza el director.

L’ISCRVic és l’Institut Superior de Ciències Religioses més petit de Catalunya. “A cada curs solem tenir entre quaranta i cinquanta alumnes en total”, comptabilitza Sureda. En el centre es poden impartir estudis de dos cicles que donen lloc a l’obtenció de graus acadèmics eclesiàstics: un primer cicle o batxillerat de tres anys, i un segon cicle o llicenciatura de dos anys. “El nostre segon cicle s’especialitza en Evangeli, Història i Cultura, amb el propòsit d’aprofundir en les relacions entre fe i cultura mitjançant l’estudi específic, a més de la teologia i de la Bíblia, de matèries de filosofia, religions comparades i humanitats, amb una especial atenció al llegat cultural del nostre país i sobretot de la Catalunya central, per on s’estén la diòcesi de Vic”, explica el director. En aquests moments també s’estan desenvolupant temaris específics per a la formació i actualització de professors de religió i de catequistes, que es poden cursar com a part del seu pla docent o com a assignatures soltes.

A banda de l’activitat acadèmica, de recerca i de publicacions individuals dels seus professors, L’ISCRVic organitza cada any dues jornades dedicades a temes d’actualitat i d’interès en els camps de la teologia, de la filosofia i de les humanitats cristianes que li són propis, on es congreguen especialistes d’àmbit nacional i internacional. I “el resultat d’aquestes trobades sol publicar-se a la nostra col·lecció Textos, que ja depassa la quarantena de volums!”, recorda el director.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia