Presentada a Barcelona una nova ruta per descobrir el llegat de Joaquima de Vedruna

cropped-fav.png
CCCB. Casa Caritat. Pati de les dones. | Vedruna Catalunya

La ciutat de Barcelona estrena una ruta històrica dedicada a Joaquima de Vedruna (1873-1854), fundadora de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. L’itinerari vol donar a conèixer la seva obra educativa i assistencial, destacant espais significatius vinculats a la seva vida i llegat.

La iniciativa, impulsada per la Fundació Vedruna Catalunya Educació en el marc del bicentenari de la congregació de germanes Vedruna, té com a objectiu apropar la història de Joaquima de Vedruna a estudiants, famílies i ciutadania en general. Mitjançant codi QR i una plataforma web, els visitants poden accedir a informació detallada sobre cada punt de la ruta.

El recorregut comença des de l’antiga Casa de Caritat (actual CCCB) i recorre per indrests com Vedruna Àngels i la Casa d’Infants Orfes, Santa Maria del Pi i passant també per llocs de memòria viva, com les escoles Vedruna Immaculada i Gràcia de Barcelona, on es poden conèixer aspectes clau de la pedagogia vedruna i la seva evolució al llarg del temps.

Un dels renders de la ruta Joaquima de Vedruna a Barcelona I @Vedruna Catalunya

La presentació de la ruta va tenir lloc el passat dissabte 22 de febrer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en el marc d’una jornada de formació institucional amb el títol ‘Del pòsit al propòsit’. L’acte va aplegar equips de la fundació, membres del patronat i germanes de la congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna.

La germana vedruna Mabel Burgell i el mestre i professor Ramon Rial van presentar la iniciativa recordant el caràcter pioner i emprenedor de Joaquima de Vedruna. Tant en l’aposta per l’educació de les nenes, com per la capacitat de col·laboració amb les administracions de l’època.

Jornada de formació institucional amb el títol “Del pòsit al propòsit” I @Vedrunes Catalunya

Aquesta iniciativa arriba un any després de la creació d’una ruta similar a Vic, ciutat on Joaquima de Vedruna va fundar la congregació l’any 1826. En aquest itinerari, els visitants poden recórrer llocs com el Manso Escorial, on la fundadora va viure de jove, i la Casa Mare de l’Institut, on va reunir les primeres germanes.

Tant la ruta de Vic com la de Barcelona reforcen el coneixement del llegat de Vedruna i permeten posar en valor la seva tasca educativa i social, plenament vigent al segle XXI gràcies a una xarxa educativa de 39 escoles repartides pel territori, milers d’alumnes i centenars d’educadors.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia