Idan Landau, sobre el pla darrere dels bombardejos a Gaza: “L’objectiu és buidar el nord de la Franja de la seva població”

cropped-fav.png
Destrosses a la franja de Gaza, juny 2024 I UNRWA

El professor Idan Landau, de la Universitat de Tel Aviv assegura que les línies principals del Pla General d’Israel contemplen desplaçar la totalitat de la població del nord de Gaza cap al sud. “L’objectiu és buidar el nord de la Franja de la seva població, uns 300.000 habitants, deixant-los sense altra opció que desplaçar-se”, explica Landau en una entrevista a L’Osservatore Romano. Aquest pla preveu una “zona militar tancada” on “qualsevol persona que hi romangui serà considerada combatent enemic”.

Landau assenyala que, encara que el projecte inicial no va ser aprovat en la seva totalitat, el govern israelià sembla estar aplicant una versió d’aquest sobre el terreny. “El que veiem és una destrucció massiva: barris sencers es destrueixen per expulsar la població refugiada“, va afirmar el professor, en referir-se a bombardejos recents com el de Beit Lahia, on “més de 250 persones han mort en un sol atac”. Aquesta ofensiva deixa poques opcions per a la població civil i evidencia, segons Landau, que el pla ha entrat en una fase d’execució.

Retrat de Idan Landau I X, @Idan Landau

El pla inclou, a més, la suspensió total de subministraments de menjar, aigua i energia al nord de Gaza. Landau descriu la situació com una “catàstrofe humanitària”. “Fa més d’un mes que no entra menjar ni aigua al nord de Gaza, excepte petites quantitats per a l’hospital Kamal Adwan”, afirma el professor, que remarca que aquestes accions vulneren el dret internacional humanitari, alhora que generen una situació de precarietat extrema per a la població atrapada.

D’altra banda, Landau destaca que aquesta estratègia d’assetjament no només està destinada a combatre Hamàs. “Tot això no té res a veure amb capturar líders de Hamàs o destruir les seves bases”, va indicar. “Els objectius declarats del govern israelià es distancien de les accions que realment duen a terme”, va argumentar. Segons Landau, la comunitat cristiana refugiada a la parròquia de la Sagrada Família, que es troba al nord de la Franja, també es veu amenaçada per aquesta operació, amb el perill de quedar atrapada al centre del conflicte.

Pel que fa al futur de Gaza, Landau considera que el Pla General podria ser un pas cap al reassentament de colons israelians. “Crec que hi ha una intenció a llarg termini de reintroduir assentaments, com s’ha fet a Cisjordània”, adverteix. Aquesta reocupació gradual a través de zones de “seguretat” i l’establiment de petits assentaments militars podrien desembocar en un creixement d’aquestes comunitats, transformant la realitat de Gaza de manera irreversible.

Per al professor Landau, aquesta operació podria convertir Gaza en “una bomba de temps, de pobresa i tensions”. “Dos milions de palestins, confinats en aquest gueto a l’aire lliure, no poden anar a cap altre lloc”, va concloure. Aquest escenari, amb l’extrema precarietat a què es veurien sotmesos la totalitat dels habitants de la Franja, podria agreujar la crisi humanitària que ja es viu a l’enclavament des de l’inici dels bombardejos massius el 7 d’octubre de 2023.

Destrucció a Beit Lahia, nord de la Franja de Gaza I @Vatican Media

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia