“Aquests dies, uns 39.000 nois de Gaza havien d’afrontar els seus exàmens de secundària. Com tants altres nois palestins, com tants nois israelians, com tants altres nois a tot el món. L’examen de selectivitat és important, marca una etapa en la vida, és el pas a l’edat adulta. Haurien d’haver estat 39.000, però és impossible saber qui no podrà passar llista perquè ja no està o perquè els seus cossos segueixen sota els enderrocs”.
Així reflexiona el P. Ibrahim Faltas, vicari de la Custòdia de la Terra Santa, en un text publicat aquest passat cap de setmana a l’agència Fides, en el qual el franciscà lamenta la tràgica situació a què ha portat la guerra a tots aquests joves. “Quants d’ells han sofert lesions i traumes? Quants han perdut als seus pares i s’han convertit de sobte en responsables de la família que abans els donava suport i protegia? Quants han perdut a amics i companys de col·legi amb els quals compartien els bons anys de l’adolescència?”, lamenta el religiós franciscà.
El també director de les escoles de la Custòdia Terra Santa reconeix en l’escrit que la seva experiència al capdavant d’aquesta institució educativa de l’Església catòlica l’ha portat a “conèixer bé als nens i joves d’aquesta terra”. “Els segueixo en les seves angoixes i inquietuds que, juntament amb professors i pares, intento transformar en consciència de les seves capacitats i en confiança i esperança en el futur, aquest futur que comença amb l’examen de graduació de batxillerat i les primeres eleccions en la vida”, relata Faltas.
Després de recordar que aquests són dies en què habitualment el jovent conclou una etapa de quinze anys, en què “es necessita la proximitat d’una mirada, un somriure i una paraula d’ànim”, Faltas recorda que “enguany no hi haurà exàmens de secundària a Gaza“. “Es van cancel·lar amb la destrucció de tantes escoles, i tampoc n’hi haurà l’any que ve, interrompent el creixement i el desenvolupament d’aquestes generacions”, descriu, abans de denunciar que les escoles, els hospitals i els llocs de culte, “són espais sagrats que tenen missions fonamentals per a la curació del cos, la ment i l’ànima”. “Respectar aquests llocs —assegura— és respectar les vides que custodien”.
L’ofensiva militar ordenada pel govern israelià ha assassinat més de 37.598 palestins i n’ha ferit almenys a 86.032 des del 7 d’octubre, segons el Ministeri de Sanitat de la Franja. Aquell dia, Hamàs va matar a 1.200 persones i va segrestar més de 200, de les quals una gran part van ser alliberades durant una treva a finals de novembre.
Després de 260 dies de guerra, Faltas reconeix que “la violència i l’odi continuen sent els principals protagonistes en Terra Santa i, com sempre, són la causa de totes les guerres”. “Ni tan sols a Cisjordània cessen els enfrontaments, que causen morts, ferits, destrucció i detencions”, afegeix el capellà, abans d’advertir que “als infants d’aquesta terra se’ls nega el passat, se’ls obstrueix el present i se’ls enfosqueix el futur”.
Segons un informe publicat aquest dilluns 24 de juny per Save the Children, uns 21.000 menors podrien estar desapareguts a Gaza, molts d’ells atrapats sota les runes dels edificis bombardejats, presumiblement morts o en fosses comunes sense identificar.