‘Humans a Auschwitz’: reflexions sobre la condició humana 80 anys després de l’Holocaust

cropped-fav.png
Entrada al camp d'Auschwitz. | Wikimedia Commons

El pròxim dimarts 21 de gener, sortirà a la venda Humans a Auschwitz (Claret, 2025), un assaig de Joan Albert Vicens. Doctor en filosofia, l’autor reflexiona sobre el terror en aquest i altres camps de concentració i extermini nazis on van ser assassinats més de 6 milions de jueus a partir dels testimonis de figures com Primo Levi, Robert Antelme, Franz Stangl i Etty Hillesum. Aquesta publicació coincideix amb el 80è aniversari de l’alliberament del camp d’Auschwitz per part de l’exèrcit soviètic en el marc de la Segona Guerra Mundial.

El llibre aborda qüestions sobre la condició humana en situacions extremes. Des de la lluita per preservar la dignitat fins a la temptació de sobreviure a qualsevol preu, Vicens explora la complexitat de l’ésser humà enfront del patiment més cruel. Amb sensibilitat i rigor, analitza com, enmig de la barbàrie, van sorgir expressions de bondat, resiliència i fins i tot esperança.

Humans a Auschwitz també aprofundeix en el paper dels botxins, com Franz Stangl, comandant de Treblinka, per entendre com es pot deshumanitzar l’altre fins a l’extrem. A través dels testimonis, Vicens planteja preguntes filosòfiques sobre el bé i el mal, la llibertat i el límit de la moralitat en circumstàncies tan extremes.

Portada llibre “Humans a Auschwitz” I @Editorial Claret

En aquest context, el llibre convida a recordar el passat i apel·la a una reflexió ètica per prevenir que horrors com aquests es puguin repetir. L’autor proposa que Auschwitz no és només un esdeveniment històric, sinó un mirall que ens obliga a repensar la nostra humanitat i responsabilitat col·lectiva.

Per als qui desconeixen el context històric, Auschwitz-Birkenau fou el camp de concentració i extermini més gran del règim nazi durant la Segona Guerra Mundial. Situat a Polònia, s’hi calcula que van morir més d’un milió de persones, majoritàriament jueus, però també gitanos, presos polítics i altres col·lectius perseguits pel nazisme. El seu nom s’ha convertit en símbol universal del mal i del perill de la deshumanització.

En la mateixa línia de reflexió, recentment Fragmenta Editorial ha recuperat La lliçó d’Auschwitz, un assaig del filòsof i professor Joan-Carles Mèlich que també analitza l’impacte d’Auschwitz en l’humanisme contemporani. Ambdós llibres, des de perspectives diferents, ofereixen eines valuoses per comprendre i enfrontar els reptes ètics del món actual vuit dècades després de l’Holocaust.

Arribada i procés de selecció de grups de jueus a Auschwitz en una imatge de l’any 1944. | Wikimedia Commons

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia