Des d’aquest Dijous Sant fins al Diumenge de Pasqua, el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d’Os de Balaguer, “on, miris on miris, tot és natura i pau”, com destaca Ignasi Flores, coordinador de pastoral de Maristes Catalunya, rebrà la presència d’uns dos-cents joves catalans, del nord d’Espanya, grecs i alemanys.
“És una situació atípica, que només es veu un cop l’any, per commemorar la Pasqua amb l’acompanyament dels set germans maristes que hi habiten tot l’any i dels que vindran aquests dies”, hi afegeix aquest barceloní, que viu el seu segon any coordinant el que és una de les trobades juvenils en el marc de la Setmana Santa més destacades i participatives de Catalunya.

Des del passat dilluns, tant ell com una quinzena de col·laboradors han estat preparant una nova edició de la Pasqua de les Avellanes, com es coneix popularment aquesta cita religiosa i juvenil, en un recinte que compta amb una hostatgeria, un restaurant, sales de reunions, un espai d’espiritualitat, arxius i una biblioteca. “Aquests dies, deixem el monestir buit de visitants per poder-hi estar només tots nosaltres, i això fa que l’essència que s’hi respira es pugui gaudir amb una altra intensitat”, subratlla el coordinador sobre un esdeveniment que compagina litúrgia amb activitats espirituals a l’aire lliure.
Aquesta serà una nova edició —la cinquanta-dosena— en què l’eix temàtic que s’impregnarà en cada activitat serà el de “motivar els joves i adolescents a adonar-se que, davant els conflictes socials i interns que existeixen, Jesús és el referent per fer una revolució, i no una revolta, des dels valors i la fe”, detalla Flores. “Si Jesús va ser un revolucionari profundament arrelat en l’amor i el compromís amb els altres —continua—, això ens demana un compromís que uneixi la transformació interior amb la construcció d’un món més just“.

D’aquesta manera, l’edició d’enguany tornarà a ser viscuda amb la motivació de “buscar solucions a un món capgirat i en què la crisi de fe que hi predomina es viu sobretot en l’àmbit familiar”. “Quan jo era un infant, era estrany trobar-se algú que no rebés el sagrament de la confirmació”, reflexiona Flores, “mentre que avui dia, en la classe de la meva filla, la situació és gairebé la contrària, ja que existeixen menys famílies amb un substrat cristià més clar”. Això, conclou, és un dels causants de la situació que es troben actualment: “Hi ha joves que venen a la Pasqua de les Avellanes per iniciativa pròpia, davant l’estranyesa familiar, i això és una aposta individual que hem de continuar cuidant”.