“Tenim una relació especial amb la campana Beneta, una de les més grans de Catalunya”

file (11)-min
La campana Beneta. | Catedral de Girona

La campana Beneta, la més pesada de la catedral de Girona i la cinquena més grossa que es coneix a Catalunya, està d’aniversari. Els 4.800 quilograms de ferro que conformen aquest instrument continuen en aquest indret des que va ser acabada i beneïda el 1574. Aquest dijous, per commemorar els seus 450 anys, la celebració permetrà que, a les 19:30 hores, la campana Beneta i les altres set que hi ha a la catedral (dues d’internes i sis a la part alta del campanar) puguin mostrar tota la seva sonoritat en un repic conjunt que anirà a càrrec dels membres de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

Aquest serà un esdeveniment que tornarà a posar en relleu una “relació especial” entre els veïns i les veïnes de Girona i un element que forma part del seu mapa acústic des que tothom va néixer. És l’opinió que en té Gustau Torres, gerent de la catedral i, com la resta de gironins, algú que guarda incomptables anècdotes sobre l’existència d’aquest element musical i religiós. “Un Cap d’Any ens vam adonar que no funcionava i no podia donar les campanades, raó per la qual el meu pare i jo vam haver de pujar-hi a tocar-la manualment“, rememora el treballador de la catedral, situada a l’espai més elevat de la ciutat.

La Beneta (o el Bombo, com es coneix popularment) rep el seu nom per qui la va beneir, el bisbe Benet de Tocco (1510-1585), i toca cada hora—de dia i de nit—, així com l’àngelus, els difunts, en les misses conventuals i en el repic solemne. De fet, amb un diàmetre de 190 centímetres, és capaç de generar una estridència que, per a Torres, arriba fins i tot a espais perifèrics de la ciutat, això sí, “quan el sentit del vent hi juga a favor”.

Però el seu toc eixordador no ha convençut històricament a tothom, “tenint en compte que, a vegades, desequilibra la conciliació entre la vida social i la turística”, opina Torres, raó per la qual l’actual normativa de sonoritat regulada per l’Ajuntament de Girona n’ha reduït els decibels. “Així, doncs, ara hi ha qui no la sent i hi mostra la seva queixa —indica el gerent—, però la situació és aquesta i s’ha d’acceptar”. El repic d’aquest dijous a la tarda serà, també, una mostra de reivindicació cultural i patrimonial de la històrica campana.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia