Girona retrà homenatge al capellà i poeta Bartomeu Barceló i Tortella (Felanitx, 1888 – Terrassa, 1973) amb ocasió del centenari del seu sermó a la Catedral de Girona, que li va valer repressió i exili. L’acte tindrà lloc el diumenge 6 d’abril, a les 12 del migdia, a les escales de la catedral, i comptarà amb diverses intervencions que repassaran la seva vida i obra.
El 6 d’abril de 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, Barceló va reclamar per al poble català “la justícia i la llibertat que Crist guanyà per a la humanitat” en un al·legat que van ser considerat subversiu per les autoritats, que el van detenir aquell mateix vespre. Posteriorment, va haver de fugir a França, on va rebre el suport del bisbe de Perpinyà, Juli de Carselade. Malgrat la repressió, Barceló mai no es va retractar i va continuar defensant la llengua, la cultura i la identitat catalanes.
L’homenatge comptarà amb la participació de l’escriptor Bartomeu Mestre, qui farà un repàs de la vida i trajectòria de Barceló, destacant la seva obra poètica i el seu compromís amb la nació catalana. També intervindrà la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, besneboda del prevere gironí Camil Geis, testimoni presencial d’aquell recordat sermó. A més, es llegiran missatges de familiars i amics procedents de Felanitx i altres llocs vinculats a la vida del poeta, com Perpinyà, Esplugues de Llobregat i Terrassa.

Bartomeu Barceló, fill d’una família humil de Felanitx, va estudiar als Paüls i va sentir ben aviat la vocació missionera, fet que el va portar al Perú, on va aprendre aimara i quítxua. Conscient de la importància de les llengües en la identitat dels pobles, sempre va defensar la seva preservació. En tornar a Catalunya després de l’exili, va destacar com a predicador i poeta, guanyant reconeixement als Jocs Florals i establint amistats amb figures com Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera. També va defensar les seves idees col·laborant en publicacions com ara el setmanari Flama, impulsat per la Federació de Joves Cristians de Catalunya.
L’acte ha estat impulsat per membres de la societat civil de Felanitx i Girona sota el lema ‘Català de Mallorca’, expressió que Barceló utilitzava per signar molts dels seus escrits. A més dels discursos, la trobada comptarà amb lectures i intervencions musicals basades en l’antologia poètica del mossèn, una persona que, segons destaquen els defensor del seu llegat, va pagar un preu alt per defensar la llengua i la llibertat de Catalunya.
