Giovanni Maria Vian: “Les comissions per estudiar el diaconat femení no han arribat enlloc”

cropped-fav.png
Giovanni Maria Vian, exdirector del diari oficial del Vaticà. | Foto: Vatican Media

Giovanni Maria Vian, exdirector de l’Osservatore Romano, està convençut que el papa Francesc “no renunciarà” i “fa molt bé”. Ho assegura en una entrevista concedida Europa Press amb motiu de la publicació a Espanya del seu nou llibre, El último Papa (Deusto, 2025), en què analitza els reptes presents i futurs de l’Església catòlica.

“Francesc no renunciarà i fa molt bé. La cohabitació, com diuen els francesos en termes polítics, no és tan fàcil”, assenyala el periodista italià, qui també sosté que les reformes impulsades pel pontífex argentí s’han quedat a mig camí i, malgrat que “les intencions són bones”, la realització “deixa molt a desitjar”.

Per a Vian, els intents de reforma del Papa pel que fa a les finances vaticanes no han funcionat. “Després de dotze anys de papat, les finances encara no estan reformades, perquè una de les darreres mesures de Francesc ha sigut formar una comissió per afavorir les comissions, ja que el balanç de la Santa Seu és molt crític”, apunta el periodista.

L’autor d’El último Papa reconeix que el problema de les finances se’l van trobar també els predecessors de Bergoglio, i posa com a exemple el cas del Banc Ambrosià entre els anys 1970 i 1980, en què la Santa Seu, principal accionista d’aquesta entitat financera, es va veure implicada en una trama delictiva de corrupció i irregularitats. 

Un altre dels reptes del papat i de l’Església, segons l’exdirector del diari oficial del Vaticà, és el dels abusos, que considera un escàndol “molt més greu” que el de les finances. En aquest aspecte, reconeix que “hi ha abusos per tot arreu” i que no tots els episcopats han actuat de manera adequada per resoldre’ls. “A França —diu— els bisbes ho han fet molt bé. En canvi, a Espanya no. I no parlem de països sud-americans com Xile o Bolívia”.

Promeses que no s’han complert

En relació amb el paper de la dona en el si de l’Església, Vian apunta que és un altre camp on hi ha moltes promeses i moltes afirmacions positives que encara no s’han complert. Com a exemple, diu que les dues comissions formades pel Papa per estudiar el diaconat femení “no han arribat enlloc”.

Preguntat per quin seria el càrrec més alt que podria ocupar una dona a la Santa Seu, el periodista afirma que si hi hagués una reforma del dret canònic, una dona podria estar al capdavant de la Secretaria d’Estat, fins i tot, ser creada cardenal.

Els reptes del pròxim Papa

Per a Vian, el futur successor del papa Francesc haurà de resoldre la “polarització” i la “divisió” de l’Església, garantir la unitat i reformar la manera d’exercir el papat, ja que, segons ell, no pot ser exercit de forma “tan solitària” com ho ha fet Bergoglio.

En aquest aspecte, el periodista remarca que el pròxim Papa haurà de “redescobrir la col·legialitat”, el “principi colegial sorgit del Concili Vaticà II”, que ha quedat “una mica oblidat” malgrat una aposta per la sinodalitat que, segons ell, “no porta enlloc”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia