Els atacs recíprocs dels darrers dies entre Israel i l’Iran i la possible ampliació del conflicte a tot el Pròxim Orient preocupen a les més de 600 persones refugiades a la parròquia llatina de la Sagrada Família de Gaza, però la seva preocupació més gran és sobreviure a la guerra.
Així ho reconeix en declaracions a SIR sor Nabilah Saleh, la monja egípcia que fa poc més d’una setmana va decidir sortir de la parròquia i retornar al seu país natal per poder rebre la cobertura sanitària que necessita i que al nord de Gaza, completament destruït per les bombes de l’exèrcit d’Israel, no pot obtenir de cap manera.
“Els bombardejos constants, la manca d’aliments, aigua i medicaments estan posant cada cop més pressió sobre la població, que està esgotada”, confirma la religiosa de les Germanes del Rosari de Jerusalem després d’haver-se comunicat amb el vicari de l’església, el pare Youssef Asaad, que es troba a l’interior del complex parroquial.
Saleh també ha explicat que aquest dijous 18 d’abril els refugiats de la parròquia catòlica han rebut, de mans de la Mitja Lluna Roja, una càrrega d’ajuda humanitària procedent de Kuwait. “Els han entregat paquets de farina que permetran a la fleca reprendre la producció de pa”, detalla la religiosa.
Sobre les perspectives de futur de la comunitat cristiana de Gaza, Saleh reconeix que entre els molts que estan intentant abandonar la Franja, també hi ha cristians. “Gaza s’arrisca a veure marxar tots els seus fidels cristians i només Déu sap com és de fonamental la presència cristiana en aquesta franja de terra”, diu la religiosa, en referència a l’assistència material, amb clíniques mòbils, escoles, atenció a discapacitats i gent gran, que porta a terme l’església local en sinergia amb Càritas Jerusalem.
Fins al 7 d’octubre, dia en què van tenir lloc els atemptats de Hamàs que van desencadenar la invasió militar de la Gaza per part d’Israel, la religiosa va ser directora d’un dels instituts més grans de la Franja, una escola catòlica a la qual assistien uns 1.300 alumnes de diverses edats, la gran majoria d’ells musulmans. Ara, l’escola ja no existeix perquè va ser destruïda pels bombardejos. “Esperem reconstruir-la, però no sabem com ni quan. Es necessitaran anys per recuperar Gaza”, conclou Saleh.