“Gaudí sabia que la Sagrada Família donaria rèdit, però el turisme de masses quedava fora de la seva perspectiva”

jordpacheco
Imatge de l'interior de la Sagrada Família. | Sagrada Família

“Una síntesi raonada, raonable i fonamentada entre la vida d’una persona i la seva obra”. Amb aquestes paraules definia aquest dijous 19 de desembre el teòleg i biblista Armand Puig la seva biografia sobre Antoni Gaudí, vida i obra (Pòrtic). 

En una entrevista al programa Més 3/24 de 3Cat, el prevere va oferir algunes pinzellades d’aquesta nova obra que desfà “llegendes i tergiversacions” sobre l’arquitecte, com ara que fos un personatge esotèric o francmaçó. “No he trobat proves de cap de les dues coses”, va assegurar Puig. 

Puig, que ha investigat la vida de Gaudí des de 2010, va assegurar que tot i que no va ser un alumne brillant (“els genis són selectius”, va afirmar), va ser “un personatge d’una magnitud enorme” del qual, “com més s’investigui, millor”. 

Segons Puig, el dejuni sever que va fer el català universal l’any 1894 el va fer emmalaltir fins al punt d’entrar en “crisi espiritual i anímica devastadora”, una crisi superada “gràcies a la pressió dels amics i del bisbe Josep Torras i Bages”, qui va animar l’arquitecte a “seguir la voluntat divina” i “treballar per fer la Sagrada Família”. 

Una altra qüestió a la qual es va referir l’actual president de l’AVEPRO va ser la mort de Gaudí tres dies després de ser atropellat per un tramvia el 7 de juny de 1926. “Aquell dia portava un vestit negre i anava sense cap identificació. Duia un llibre a la butxaca, un comentari en català dels miracles de Jesús. L’aspecte que tenia era el d’un sensesostre, aleshores no el van identificar fins al cap de cinc hores a l’hospital dels pobres, l’hospital de la Santa Creu”, va detallar Puig. 

Segons l’exrector de l’Ateneu Sant Pacià, durant els darrers anys de la seva vida, l’arquitecte reusenc “s’havia deseixit de tot i havia crescut molt per dintre”. “Tenia una dedicació absoluta a la seva tasca, a la Sagrada família”, va reconèixer.

“Si Gaudí veiés ara la Sagrada Família pensaria: ‘He tingut massa èxit'”, va comentar Puig, tot remarcant que l’arxiconegut temple “participa del mateix turisme de masses que hi ha a ciutats com Venècia”. “Ell va dir que vindria molta gent a Barcelona a veure la Sagrada Família, i que entrarien rèdits a la ciutat. Però el turisme de masses no entrava en la seva perspectiva”, va concloure.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia