García Magán, sobre la despenalització dels delictes contra sentiments religiosos: “La llibertat religiosa és un dret fonamental”

cropped-fav.png
El secretari general i portaveu dels bisbes espanyols. | CEE

César García Magán, portaveu i secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, va mostrar el seu desacord amb la proposta de treure del Codi Penal el delicte contra els sentiments religiosos inclosa en el Pla d’acció per la Democràcia, aprovat pel Consell de Ministres el passat 17 de setembre.

“El dret a la llibertat religiosa és un dret fonamental que està recollit no només per la Doctrina Social de l’Església, sinó també per la Constitució espanyola”, va recordar el prelat aquest dijous en una entrevista telefònica al Matí a Ràdio Estel.

El Pla del Govern d’Espanya va ser anunciat pel ministre de presidència, Félix Bolaños, en una compareixença en què va explicar que aquesta reforma legislativa en relació amb els delictes d’odi per sentiments religiosos té “l’objectiu d’adequar el Codi Penal al dret de la Unió Europea”.

“No és cert”, va advertir Magán. “La majoria dels països de la Unió Europea, 21 sobre 27, protegeixen aquest dret. N’hi ha sis que ho tenen despenalitzat. No ens adherim a aquesta minoria“, va afegir el també bisbe auxiliar de Toledo, convençut que aquesta mesura afavorirà l’augment de “la difamació, l’ofensa i la mentida contra els sentiments religiosos”.

Magán també va mostrar el seu recel per altres reformes incloses en el Pla, com ara la que vol “establir garanties de la independència dels mitjans de comunicació“. “No hi ha dubte que a una democràcia el quart poder és una garantia. No dic que la intenció del govern sigui limitar la informació, però hi ha mesures que s’haurà de veure”.

El pla integral de reparació

En relació amb el pla integral de reparació a les víctimes d’abusos en què està treballant la Conferència Episcopal i la CONFER (Conferència Espanyola de Religiosos), el portaveu dels bisbes ha confirmat que abans de finals de setembre es crearà “la comissió assessora per a la reparació integral de les víctimes”. “Tenim la setmana que ve comissió permanent i n’informarem”, ha avançat.

Finalment, Magán ha aclarit que l’Església contempla la celebració d’un acte públic de reconeixement a les víctimes, una de les mesures que proposa l’Informe del Defensor del Pueblo, lliurat al Congrés a finals d’octubre de 2023. “Un dels documents aprovats durant l’assemblea plenària extraordinària del passat mes de juliol incloïa en un dels punts, el reconeixement i la reparació simbòlica a les víctimes a través d’un acte públic”, va concloure.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia