Gallagher: “La resolució sobre l’alto el foc a Gaza és un missatge molt fort per part de l’ONU”

cropped-fav.png
Paul Richard Gallagher, secretari de Relacions amb els Estats. | Vatican Media

“Desastrosa”, “terrible”, “catastròfica”. Així ha qualificat Paul Richard Gallagher, secretari vaticà per a les Relacions amb els Estats, la situació al Pròxim Orient, i particularment a Gaza, on els més de cinc mesos de guerra han provocat desenes de milers de morts i ferits i una crisi humanitària sense precedents entre els més de dos milions de palestins.

En una entrevista emesa recentment per TG1 a Itàlia i recollida pels mitjans vaticans, Gallagher ha tornat a reclamar la solució de “dos pobles, dos Estats” per a Israel i Palestina. “Semblava una solució arxivada, però ara se’n parla més a la comunitat internacional. Això ens dona esperança”, ha assegurat el prelat, tot recordant que la Santa Seu sempre ha insistit en aquesta solució que “molts ja no consideraven possible”. “Ara veiem les grans dificultats a Cisjordània, el problema del futur de la mateixa Gaza, però almenys la gent veu que cal cercar una solució política”, ha afegit.

Sobre Cisjordània, on els assentaments il·legals de colons israelians en territoris palestins han crescut de forma alarmant durant els darrers mesos, Gallagher ha dit que aquest podria ser “el problema més gran a resoldre” en el futur per aturar el conflicte. En un context en què no hi ha “solucions màgiques” i donat l'”enorme nombre de persones” disperses pel territori i les fortes tensions territorials, el prelat britànic ha defensat el diàleg com a únic camí per a solucionar els conflictes: “Cal parlar i dialogar també amb les autoritats israelianes i buscar solucions en benefici de tots”, ha assegurat.

Un soldat israelià observa un nen palestí des del mur de entre Israel i Cisjordània. | Wikimedia Commons

La posició de Nacions Unides

En relació amb la situació a la Franja de Gaza, el representant de la Santa Seu ha recordat que la resolució d’alto el foc aprovada el passat 25 de març pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides amb l’abstenció dels Estats Units —ignorada, de moment, pel govern d’Israel i Hamàs— “obre una nova pàgina” en el conflicte: “És un missatge molt fort i una indicació que l’administració nord-americana no pot seguir amb les mateixes posicions, utilitzant el dret de veto per bloquejar qualsevol acció de l’ONU”, ha assenyalat Gallagher, subratllant que la resolució demostra que “la posició de la gran majoria dels països de l’ONU és posar fi a aquesta guerra, aconseguir la pau, salvar allò que es pugui salvar”.

Pel que fa al drama dels ostatges israelians que es troben en mans de Hamàs des del passat 7 d’octubre, Gallagher ha confirmat que diversos familiars han sol·licitat la mediació de la Santa Seu. “Ens han demanat ajuda i estem intentant fer tot el que podem”, ha assegurat.

El secretari per a les Relacions amb els Estats també ha tingut paraules per a Hamàs, assegurant que “no té futur com a entitat política”. “Ells també —ha dit— han de renunciar a la destrucció de l’estat d’Israel. Ells també haurien de tenir molt més en compte el bé del poble palestí”. En aquest sentit, Gallagher ha fet una crida a “renovar les institucions palestines” i “escoltar molt més la voluntat del poble per al futur”, i el seu desig de poder expressar la seva “autodeterminació” a les urnes.

Una dona palestina esperant per a rebre aliments a Gaza. | Foto: Amra Ashraf – UNRWA

Diàleg per aturar la guerra a Ucraïna

Sobre la guerra en curs a Ucraïna, Gallagher ha aclarit novament la postura del papa Francesc davant el conflicte i la seva recent crida al diàleg. “El Papa —sempre ha dit que les guerres acaben a la taula de negociacions. Crec que ha volgut animar la part ucraïnesa a dialogar pel bé del país. Al mateix temps, crec que la Santa Seu sempre ha estat molt clara amb la part russa, demanant que també ells han d’enviar senyals en aquesta direcció, començant per deixar de disparar míssils sobre territori ucraïnès. I el conflicte, els armaments i tots els conflictes quotidians han de cessar”, ha explicat el prelat.

Preguntat pel procés de rearmament que està duent a terme la Unió Europea en el context de la guerra d’Ucraïna, el prelat britànic ha dit que “Europa ha d’assumir la responsabilitat de la seva defensa“, però alhora “la defensa no és només una qüestió d’armes”, sinó “una defensa integral” que “es fa a través de les institucions, promovent acords entre els pobles”.

Banderes d’Ucraïna al Vaticà. | Vatican Media

Els “terribles” atemptats de Moscou

Durant l’entrevista, que ha tingut lloc poc després de la tornada de Gallagher d’un viatge a Montenegro i, abans, a Jordània, l’arquebisbe britànic ha comentat altres aspectes de l’actualitat internacional, com ara l’atemptat terrorista del passat 22 de març perpetrat per l’organització Estat Islàmic, que va deixar més d’un centenar de morts.

“Ha sigut una cosa terrible que ha de fer-nos reflexionar, ja que ens permet veure que hi ha elements a les nostres societats que només volen destruir i fer patir”, ha dit, advertint de la possibilitat que la matança a la capital russa pugui inflamar encara més la situació mundial: “Un país que pateix un trauma com aquest també pot reaccionar fortament, com va reaccionar Israel després del 7 d’octubre”, ha afirmat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia