La trista xifra de cent dies de guerra a Gaza va estar marcada el passat diumenge per la pluja, cosa que no va ajudar gaire als centenars de milers de persones d’aquest enclavament que campen pels carrers sense cap espai on resguardar-se després de més de tres mesos de bombardejos massius. Amb 24.000 palestins morts i prop de 7.000 desapareguts sota les runes, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, encara no ha pogut aconseguir el seu objectiu d’eliminar la milícia de Hamàs i l’escenari que està desenvolupant a Gaza és el més sagnant des del naixement de l’estat d’Israel el 1948.
Així les coses, els 2,3 milions d’habitants de Gaza es troben en situació d’extrema precarietat, sense gairebé accés a una ajuda humanitària que entra a comptagotes i que és totalment insuficient per satisfer les necessitats bàsiques de la població. Una situació irreversible que segons ha relatat a Flama des de Jerusalem el pare Gabriel Romanelli, rector de la parròquia llatina de la Sagrada Família de Gaza, “només Déu sap com acabarà”. Mentre la xifra de víctimes mortals i ferits creix cada dia —el passat diumenge es va saldar amb un atac a un dels braços armats de Hamàs, al sud i el centre de Gaza, i la mort de 125 persones—, Romanelli admet que l’única parròquia catòlica del país, a la qual no ha pogut tornar des que el passat mes d’octubre va viatjar a Roma, “no deixarà d’estar a prop dels més vulnerables, amb guerra o sense”.
Les fronteres bloquejades per part de l’exèrcit israelià no l’han deixat accedir durant aquests cent dies a Gaza. Però el contacte que manté amb el seu vicari, Youssef Asaad, i les 600 persones que es troben confinades a l’interior del recinte catòlic és diari per a l’argentí: “Aquests primers dies de l’any, tots ells els estan passant amb una mica més de tranquil·litat perquè l’epicentre de guerra es troba més allunyat que fa unes setmanes [al centre i el sud del país], però no es descarta que el seu torni a ser l’escenari de nous atacs“, lamenta Romanelli, tal com va passar fa algunes setmanes, amb l’assassinat de tres feligreses que van ser abatudes per un franctirador israelià, al novembre i al desembre, respectivament.
La parròquia de la Sagrada Família es troba al Zeitoun, el barri oriental de la ciutat de Gaza, just a la part nord de la Franja. Allà, l’aparent tranquil·litat de la qual parla Romanelli va permetre la setmana passada que vuit infants rebessin el sagrament de la primera comunió. A pesar del conflicte entre Hamàs i l’exèrcit israelià, que ha afectat les instal·lacions parroquials, els dos sacerdots catòlics que hi ha al seu interior van poder completar d’aquesta manera la catequesi dels nens. Com ells, “la resta de cristians i ortodoxos grecs que hi ha —assenyala Romanelli— no han volgut traslladar-se al sud, com imposava l’exèrcit israelià, i han decidit quedar-se a la parròquia, que ara està envoltada de runes”.