Frederic Fosalba, a RAC1: “La presència de les dones a l’Església és senyal de renovació”

cropped-fav.png
El monjo, amb la periodista Anna Vallhonesta. | RAC1

“He volgut redescobrir un Déu proper i que actuï en la vida de cadascú”. Aquest ha estat un dels principals motius que han portat Frederic Fosalba (Sant Esteve Sesrovires, 1971) a convertir-se en el 49è monjo consagrat de Montserrat, des de fa pocs dies, tal com ha reconegut ell mateix en la seva primera entrevista en un mitjà de comunicació després de decidir fer aquest pas.

Ha estat al programa No ho sé, de RAC1, i, en poc menys de trenta minuts, Fosalba exposa, per exemple, que va prendre aquesta decisió fa cinc anys, per bé que la seva vocació es va despertar poc abans de complir els 30 anys. “No va ser una decisió que vaig prendre un dia per l’altre —hi reconeix el monjo benedictí—, sinó que he anat vivint situacions que m’han portat aquí. A casa mai hi ha hagut una presència constant de Déu, però he après a prendre decisions raonades per tirar endavant”.

En deixar els estudis de BUP i passar-se més de dues dècades en una empresa privada, va entrar al noviciat el 6 d’agost de 2018, on posteriorment va cursar els estudis de Filosofia i de Teologia. A banda de la seva responsabilitat a l’Escolania, destaca la seva vinculació amb la comunitat com a responsable del taller d’enquadernació i de l’estació meteorològica del monestir.

Preguntat per la forma com viuen els monjos benedictins, Fosalba remarca que “el ritme de Montserrat és molt constant i molt ràpid. Encara no he pogut parar, però vaig decidir fer aquesta vida de manera conscient”. Una decisió, subratlla, que li permetrà continuar mantenint un contacte telemàtic i presencial amb els seus familiars i amics, “a pesar d’haver de renunciar a determinades coses, com ara pertinences materials, com ara una casa que tenia, que vaig vendre”.

Responent una altra pregunta, referida a la presència de dones a l’Església catòlica, l’entrevistat considera que passos com el d’incloure veus femenines a l’Escolania de Montserrat són importants. “L’Església està formada per dones i per homes, en les seves dificultats i virtuts. Això ajuda a renovar l’Església i crec que és bo. S’estan fent passes a escala legal i social per assolir la igualtat, és necessari“, hi afirma.

L’entrevista es pot escoltar íntegrament accedint a aquest enllaç web.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia