Francesc: “Vols ser gran? Fes-te petit, posa’t al servei de tots”

cropped-fav.png
Francesc, al balcó apostòlic, aquest diumenge. | Foto: Vatican Media

“Vols ser gran? Fes-te petit, posa’t al servei de tots”. Missatge rotund i comprensible el que va deixar aquest migdia el papa Francesc en la seva catequesi de l’àngelus des del balcó apostòlic, glossant la lectura dominical on els deixebles segueixen a Jesús, encara que en realitat van pensar en ells mateixos.

“Amb una paraula tan senzilla com decisiva, Jesús renova el nostre mode de viure. Ens ensenya que el veritable poder no està en el domini dels més forts, sinó en la cura dels més febles”, va assenyalar el Papa.

“Nosaltres, tots nosaltres, estem vius perquè hem estat acollits, però el poder ens fa oblidar aquesta veritat. Llavors ens convertim en dominadors, no servidors, i els primers que pateixen són precisament els últims: els petits, els febles, els pobres”, va prosseguir el Papa en la seva lectura.

En aquest sentit, va exclamar: “Quantes persones pateixen i moren per les lluites de poder! Són vides que el món rebutja, com va rebutjar a Jesús. Quan va ser lliurat en mans dels homes, Ell no va trobar una abraçada, sinó una creu. No obstant això, l’Evangeli continua sent paraula viva i plena d’esperança: aquell que va ser rebutjat va ressuscitar, és el Senyor!”.

Finalment, en aquesta formulació retòrica que tant li agrada utilitzar, Francesc va llançar a l’aire les següents preguntes: “Sé reconèixer el rostre de Jesús en els més petits? Cuido el proïsme, servint amb generositat? I viceversa, agraeixo els qui em cuiden?”.

A l’hora de les salutacions, el Papa va mostrar el seu dolor per l’assassinat de Juan Antonio López, “delegat de la Paraula de Déu, coordinador de la Pastoral Social de la Diòcesi de Trujillo i membre fundador de les Pastorals de l’Ecologia Integral a Hondures. M’uneixo al dol d’aquesta Església i a la condemna de qualsevol forma de violència. Estic prop dels qui veuen vulnerats els seus drets fonamentals i als qui es comprometen pel bé comú en resposta pel crit dels pobres i de la terra”.

Finalment, va demanar continuar “pregant per la pau, que s’escolti la veu dels pobles que volen la pau, i no oblidem a la turmentada Ucraïna, a Palestina, a Israel, a Myanmar”, va assenyalar el Papa.

La plaça de Sant Pere del Vaticà. | Vatican Media

Catequesi

Benvolguts germans i germans, feliç diumenge!

Avui l’Evangeli de la litúrgia (Mc 9,30-37) ens parla de Jesús, que anuncia el que ocorrerà al final de la seva vida: “El Fill de l’home —diu— serà lliurat en mans dels homes i el mataran; i després de mort, al cap de tres dies ressuscitarà” (v. 31). Però els deixebles, mentre segueixen al Mestre, tenen una altra cosa al cap i en els llavis. Quan Jesús els pregunta de què estaven parlant, no responen.

Parem esment a aquest silenci: els deixebles callen perquè discutien sobre qui era el més gran (v. 34). Quin contrast amb les paraules del Senyor! Mentre Jesús els confiava a ells el sentit de la seva vida, aquests parlaven de poder. I així ara la vergonya els tanca la boca, com abans l’orgull havia tancat el seu cor. I, no obstant això, Jesús respon obertament als seus discursos murmurats al llarg del camí: Si algú vol ser el primer, que es faci el darrer de tots i el servidor de tots” (v. 35). Vols ser gran? Fes-te petit, posa’t al servei de tots.

Amb una paraula tan senzilla com decisiva, Jesús renova el nostre mode de viure. Ens ensenya que el veritable poder no està en el domini dels més forts, sinó en la cura dels més febles.

Heus aquí per què el Mestre flama a un nen, el col·loca entre els deixebles i l’abraça dient: “Qui acull un d’aquests infants en nom meu, a mi m’acull” (v. 37). El nen no té poder: té necessitat. Quan cuidem l’home, reconeixem que l’home sempre necessita vida.

Nosaltres, tots nosaltres, estem vius perquè hem estat acollits, però el poder ens fa oblidar aquesta veritat. Llavors ens convertim en dominadors, no servidors, i els primers que sofreixen són precisament els últims: els petits, els febles, els pobres.

Quantes persones pateixen i moren per les lluites de poder! Són vides que el món rebutja, com va rebutjar a Jesús. Quan va ser lliurat en mans dels homes, Ell no va trobar una abraçada, sinó una creu. No obstant això, l’Evangeli continua sent paraula viva i plena d’esperança: Aquell que va ser rebutjat va ressuscitar, és el Senyor!

Llavors podem preguntar-nos: sé reconèixer el rostre de Jesús en els més petits? Cuido el proïsme, servint amb generositat? I viceversa, agraeixo els qui em cuiden?

Resem junts a Maria, per a estar com ella lliures de la vanaglòria i preparats per a servir.

Article publicat en col·laboració amb Religión Digital

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia