El papa Francesc va revelar que “hi ha una missió en marxa” en què està implicada la Santa Seu per accelerar el procés de pau a Ucraïna. Ho va fer el passat diumenge, durant la roda de premsa al vol de tornada del seu viatge a Hongria.
Segons va explicar als periodistes que el van acompanyar, el pontífex va poder abordar la qüestió Rússia-Ucraïna amb Hilarion, expresident del Departament d’Afers Eclesiàstics Exteriors del Patriarcat de Moscou (“ministre d’Exteriors del patriarca Ciril) i actual metropolità de Budapest. Tots dos van mantenir una audiència privada el dissabte 29 d’abril a la Nunciatura apostòlica: “Se n’ha parlat perquè a tots ens interessa el camí de la pau. Jo estic disposat a fer tot el que cal fer. A més, ara hi ha una missió en marxa, però encara no és pública”.
Durant la roda de premsa el Papa va confirmar també que ajudarà perquè Rússia retorni els nens que van ser trets forçosament d’Ucraïna. “La Santa Seu ha actuat com a intermediària en algunes situacions d’intercanvi de presoners. És important, estem disposats a fer-ho perquè és una cosa justa i cal ajudar, perquè és un problema d’humanitat abans que un motiu de guerra. Els gestos humans ajuden, els gestos de crueltat no ajuden. Hem de fer tot allò que estigui a les nostre mans”, va reconèixer el pontífex.
Preguntat per com afronta el repte del proper viatge, que serà a Lisboa a primers d’agost en el marc de la Jornada Mundial de la Joventut, després de l’ensurt provocat pel seu l’ingrés hospitalari a finals de març, el papa Francesc va confirmar que espera poder viatjar. “Espero fer-ho, de moment el viatge no es cancel·la”, va admetre, tot recordant que en la seva agenda de 2023 encara hi ha altres viatges pendents, com els de Marsella i Mongòlia.
“Obrim les portes!”
El papa Francesc va aterrar a Roma diumenge al vespre després d’un intens cap de setmana a la capital d’Hongria. Entre divendres i diumenge, el pontífex va mantenir trobades amb les autoritats del país, amb l’Església hongaresa, amb els infants de l’Institut Beat László Batthyány-Strattmann, amb un grup de pobres i refugiats a l’església de Santa Isabel d’Hongria, amb la comunitat grecocatòlica a l’església de la Protecció de la Mare de Déu i amb els joves al Papp László Budapest Sportaréna.
En total, Francesc va pronunciar sis discursos i una homilia amb què va continuar incidint en la fraternitat humana universal, un aspecte cabdal del seu pontificat que va poder desenvolupar a través de temes com les migracions i el diàleg interreligiós. Per això, durant l’homilia —oficiada diumenge al matí a la plaça Kossuth Lajos— Bergoglio va expressar la seva satisfacció pel fet de poder estar junts no només amb els bisbes, sacerdots, religiosos i els fidels laics sinó també amb les Delegacions ecumèniques, els caps de la Comunitat jueva, els representants de les Institucions civils i del Cos diplomàtic. “Això és catolicitat: tots nosaltres, cridats pel nostre nom pel bon Pastor, estem convidats a acollir i difondre el seu amor, a fer que la seva cleda sigui inclusiva i mai excloent”, va remarcar Francesc, que va fer una crida “a cultivar relacions de fraternitat i col·laboració”, sense divisions entre uns i altres i sense considerar les comunitats com “ambients reservats.
“Germans i germanes, si us plau, si us plau, obrim les portes! També nosaltres intentem —amb les paraules, els gestos, les activitats quotidianes— ser com Jesús, una porta oberta, una porta que mai no es tanca a la cara a ningú, una porta que permet entrar a experimentar la bellesa de l’amor i del perdó del Senyor”, va concloure.