Francesc: “La fraternitat és el futur, la resposta a l’odi i la guerra”

cropped-fav.png
Francesc, durant l'audiència general d'aquest dimecres. | Vatican Media

“La fraternitat és el futur”. Aquesta ha sigut una de les principals conclusions a què ha arribat el papa Francesc en el decurs del seu 45è viatge apostòlic a l’Àsia i Oceania, sobre el qual, com és habitual després de cada viatge, ha reflexionat aquest dimecres durant l’audiència general a la plaça de Sant Pere.

“Ha sigut un viatge de ‘turisme’ en el qual he pogut portar l’evangeli i conèixer els pobles d’Indonèsia, Papua Nova Guinea, Timor Oriental i Singapur“, ha explicat Francesc, tot recordant que amb aquesta sortida ha volgut seguir l’exemple de Pau VI, el primer Papa que va viatjar a aquella regió del món el mes de novembre de 1970.

El bisbe de Roma, que ha donat “gràcies a Déu” per haver tingut l’oportunitat de fer com a Papa el que no va poder fer com a jesuïta, ha dit que la seva primera conclusió després d’aquest llarg viatge —el 45è que fa en onze anys de pontificat— és que l’Església continua essent “massa eurocèntrica”.

“En realitat, l’Església és molt més gran i molt més viva. Ho vaig experimentar amb emoció en conèixer aquestes comunitats, amb testimonis de capellans, laics, catequistes, que són els qui fan créixer la nostra Església sense fer proselitisme, sinó per atracció”, ha dit Bergoglio sobre Indonèsia, on ha assegurat haver-hi trobat fe, fraternitat i compassió. “Allà vaig veure que la fraternitat és el futur, la resposta a l’odi i la guerra”, ha reblat.

“L’Església és massa eurocèntrica”, ha dit Francesc. | Foto: Vatican Media

Papua Nova Guinea: una Església en sortida

Francesc ha prosseguit la reflexió referint-se a Papua Nova Guinea, segon país que va visitar i on, segons ha remarcat, va trobar-se amb una “Església en sortida”. “És un arxipèlag que s’estén cap a la immensitat del Pacífic i on hi ha diferents ètnies que parlen més de 800 llengües”, ha explicat Francesc sobre Papua, que ha definit com “un entorn ideal per a l’esperit sant a qui li agrada fer sonar el missatge de l’amor i l’harmonia”.

El pontífex també ha destacat que a Papua Nova Guinea es va emocionar durant la seva trobada amb els joves: “En ells vaig veure un futur nou, sense violència tribal, sense dependència i sense colonialisme ni econòmic ni ecològic”, ha subratllat, tot recordant que, com ja va dir en un dels seus discursos al país oceànic, “Papua pot ser un laboratori d’aquest model de desenvolupament integral, animat pel ferment de l’evangeli”.

Timor Oriental: pau i reconciliació

A Timor Oriental, Francesc va apreciar que en la seva història hi destaca de manera particular “la força de promoció humana i social del missatge cristià”. “Allí, l’Església ha compartit el procés d’independència amb tot el poble, orientant-lo sempre cap a la pau i la reconciliació”, ha reconegut el Papa, tot advertint que “no es tracta d’una ideologització de la fe”, sinó “la fe la que es converteix en cultura i al mateix temps la il·lumina, la purifica i l’eleva”.

El Papa, saludant bisbes i cardenals al Vaticà. | Foto: Vatican Mèdia

Finalment, Francesc es va referir a l’última etapa del seu viatge, que va transcórre a Singapur, “un país molt diferent dels altres tres”, on “els cristians són una minoria, però continuen formant una Església viva, compromesa a generar harmonia i fraternitat entre les diferents ètnies, cultures i religions”.

“Fins i tot en la rica Singapur —va subratllar el Papa— existeixen els ‘petits’, que segueixen l’Evangeli i es converteixen en sal i llum, testimoniatges d’una esperança més gran d’aquella que els beneficis econòmics poden garantir”.

Finalment, en la seva salutació als fidels presents en la plaça de Sant Pere, el Papa ha recordat les víctimes de les pluges torrencials caigudes sobre una part important d’Europa Central. També ha recordat la commemoració de la Jornada Mundial contra l’Alzheimer, tot animant la recerca científica per a fer front a aquesta malaltia i, com sempre, ha demanat resar per la pau i no oblidar-se de Palestina, Israel, “la martiritzada Ucraïna”, Myanmar, i altres llocs del planeta castigats per les guerres.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia