Francesc i un crit per la Terra: “Està en joc la vida terrenal de l’home”

descarga
Persona observant des d'un llac la Via làctea I Pixabay, @EvgeniT

Aquesta vegada, al contrari del refrany, ha estat “fet i dit”. A 24 hores d’haver anunciat un revolucionari sistema de panells solars per adaptar el consum elèctric del Vaticà a la transició energètica, el papa Francesc ha assegurat que amb la cura de la creació “està en joc la vida terrenal de l’home” i que, en definitiva, la preocupació ha adquirit una escala “eminentment teològica”.

Igual que la humanitat, la creació ―sense cap mena de culpa― està esclavitzada i es troba incapacitada per realitzar allò per al que va ser concebuda, és a dir, per tenir un sentit i una finalitat duradors; està subjecta a la dissolució i a la mort, agreujades per l’abús humà de la natura”, ha plantejat el Papa en el missatge per a la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació que se celebrarà el pròxim 1 de setembre.

“Però, al contrari, la salvació de l’home en Crist és esperança segura també per a la creació; de fet, ‘també la creació serà alliberada de l’esclavitud de la corrupció per participar de la gloriosa llibertat dels fills de Déu‘ (Rm 8,21). Llavors, en la redempció de Crist és possible contemplar amb esperança el vincle de solidaritat entre l’ésser humà i totes les altres criatures”, ha sostingut en el text donat a conèixer aquest dijous 27 de juny pel Vaticà.

Imatge de l’espai, planeta terra I Pixabay, @Aynur_zakirov

Així, per al Papa, “en aquesta història no només està en joc la vida terrenal de l’home, està sobretot el seu destí en l’eternitat, l’eskaton de la nostra benaurança, el Paradís de la nostra pau, en Crist Senyor del cosmos, el Crucificat-Ressuscitat per amor”.

En un missatge travessat també per la paraula clau del següent Jubileu, “Esperança”, Francesc ha ratificat que “la cura de la creació no és només una qüestió ètica, sinó també eminentment teològica, ja que concerneix l’entrellaçament del misteri de l’home amb el misteri de Déu”. Per al pontífex, en el text titulat “Espera i actua amb la creació”, es constata que “tot el cosmos i tota criatura gemeguen i anhelen ‘ansiosament’ que se superi la condició actual i es restableixi l’originària: de fet, l’alliberament de l’home comporta també la de totes les altres criatures que, solidàries amb la condició humana, han estat sotmeses al jou de l’esclavitud”.

Es pot dir que aquest entrellaçament és “generatiu”, ja que es remunta a l’acte d’amor amb el qual Déu crea l’ésser humà en Crist. Aquest acte creador de Déu atorga i fonamenta el fet d’actuar lliure de l’home i tota la seva eticitat: lliure precisament pel fet de ser creat a imatge de Déu que és Jesucrist, i per això “representant” de la creació en Crist mateix, ha argumentat el Papa.

Per a Jorge Bergoglio, en aquest esquema, “hi ha una motivació transcendent, teològica i ètica, que compromet el cristià a promoure la justícia i la pau al món, també a través del destí universal dels béns: es tracta de la revelació dels fills de Déu que la creació espera, gemegant com amb dolors de part”.

Article d’Hernán Reyes Alcaide, publicat en col·laboració amb Religión Digital.

La mà de la generació que ve confia en la generació present I Pixabay, @bingngu93

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia