Jesús, contra els escribes i fariseus. Una qüestió ben actual a l’Església catòlica del nostre temps. Jesús, que “denuncia davant el poble l’actitud hipòcrita d’alguns escribes”, va ser el tema de la reflexió del papa Francesc en el res de l’àngelus d’aquest diumenge, en la qual va tornar a recordar la tragèdia de la DANA al País València. “Els faig una pregunta: han pregat per València? Han pensat a ajudar aquesta gent? És només una pregunta”.
Davant milers de fidels, Bergoglio va explicar com el poble “tenia en gran estima” als escribes, que “llegien, transcrivien i interpretaven les Escriptures“. Encara que, “més enllà de les aparences, el seu comportament sovint no es corresponia amb el que ensenyaven”.
“Alguns, en efecte, amb el prestigi i el poder de què gaudien, menyspreaven als altres, es donaven aires de superioritat i, ocultant-se després d’una façana de pretesa respectabilitat i legalisme, s’arrogaven privilegis i fins i tot arribaven a cometre autèntics robatoris contra els més febles, com les vídues”, va recordar el Papa.
Arrogància i manipulació
“En lloc d’utilitzar el paper del qual estaven investits per a servir als altres, el van convertir en un instrument d’arrogància i manipulació”, va glossar Francesc. “Es comportaven com a corruptes, alimentant un sistema social i religiós en el qual era normal aprofitar-se a esquena dels altres, especialment dels més indefensos, cometent injustícies i garantint la impunitat”, va denunciar.
És precisament d’aquestes persones de les quals “Jesús recomana allunyar-se, ‘anar amb compte’, no imitar-les”, i explica com ha de ser la veritable autoritat, “en termes d’abnegació i servei humil, de tendresa maternal i paternal cap a les persones, especialment cap als necessitats”. I fent una crida als líders religiosos, Francesc va convidar als qui estan investits d’autoritat a mirar als altres, des de la seva posició de poder, no per a humiliar-los, sinó per a aixecar-los, donant-los esperança i ajuda”.
“Llavors podem preguntar-nos: com em comporto en els meus àmbits de responsabilitat? Actuo amb humilitat, o m’enorgulleixo de la meva posició? Soc generós i respectuós amb les persones, o les tracto amb rudesa i autoritat? I amb els meus germans i germanes més fràgils, estic prop d’ells, puc ajupir-me per a ajudar-los a aixecar-se?”, va culminar Francesc, abans del res de l’oració mariana, demanant a la Verge ajuda per “combatre en nosaltres la temptació de la hipocresia, a fer el bé sense aparences i amb senzillesa”. “Jesús els diu a ells: hipòcrites. És una gran temptació la hipocresia”, va tancar.
Després de l’àngelus
Després de l’oració, i en les salutacions finals, el Papa va tornar a mostrar la seva proximitat als habitants de València i altres parts d’Espanya, que pateixen les conseqüències dels aiguats de provocats per la DANA. Francesc també va recordar la beatificació del beat Torres Padilla, celebrada ahir a Sevilla, i demanant un aplaudiment al nou beat.
“Fa tres anys, s’iniciava la plataforma d’acció Laudato Si: desitjo que la conferència COP29 que comença a Bakú, faci una aportació eficaç per a la cura de la casa comuna“, va explicar, mostrant-se a prop a la població de l’illa de Flores, a Indonèsia, afectada per l’erupció d’un volcà.
“Són preocupants les notícies que arriben de Moçambic, convido a tots al diàleg i la tolerància, perquè la present situació no faci desaparèixer la confiança en el camí de la democràcia, la justícia i la pau”, va tancar el Papa, qui va demanar continuar “resant per la turmentada Ucraïna, on s’estan atacant hospitals i edifici civils. També per Palestina, Israel, Líban, Myanmar, Sudan, i resem per la pau en el món”.
Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘