Francesc, en l’audiència general: “No hi ha cristians de segona, tots tenim un carisma personal”

cropped-fav.png
Francesc, aquest dimecres al matí. | Vatican Media

L’acció nascuda des del carisma de l’Esperit Sant ha estat el principal argument de la catequesi pronunciada pel papa Francesc aquest dimecres 20 de novembre des de la plaça de Sant Pere del Vaticà, amb motiu de la seva audiència general. El pontífex ha assegurat, d’aquesta manera, que l’Esperit Sant no santifica exclusivament, sinó que, alhora, té la capacitat de distribuir gràcies especials entre els fidels, independentment de la seva condició. “Per això, tots tenim dons personals que el mateix Esperit ens dona“, ha remarcat el Papa argentí.

Aquesta reflexió ha portat Francesc a reconèixer que els carismes són “joies” que l’Esperit Sant distribueix per tal d’embellir l’esposa de Jesucrist, com ha argumentat abans d’assegurar que “el carisma és, d’una banda, el do concedit per al bé comú i per ser útil per a tothom, i, de l’altra, el do concedit a un o a alguns en particular, però no a tothom de la mateixa manera”. Aquest segon aspecte és el que, per al Papa, “distingeix el carisma de la gràcia santificant, de les virtuts teologals i dels sacraments”.

En aquesta línia, el bisbe de Roma s’ha volgut referir als laics per posar en relleu que “no són els últims, ni una mena de col·laboradors externs o tropes auxiliars del clergat, sinó que tenen els seus propis carismes i dons amb què poden contribuir a la missió de l’Església“. Amb aquest aclariment, el Papa ha convidat a “redescobrir els carismes” del món laical, ja que només així “la promoció del laïcat i de les dones en particular s’entendrà no només com un fet institucional i sociològic , sinó en la seva dimensió bíblica i espiritual”, ha assegurat.

En relació amb els carismes, el Papa ha volgut evidenciar un possible malentès, consistent a identificar els carismes amb dons i capacitats espectaculars i extraordinaris. Per al pontífex, en canvi, “són dons ordinaris que adquireixen un valor extraordinari quan són inspirats per l’Esperit Sant i encarnats en les situacions de la vida amb amor”. En aquest sentit, Bergoglio ha comprès que aquesta interpretació del carisma és important, ja que molts cristians, en sentir parlar de carismes, “experimenten tristesa i desil·lusió en estar convençuts de no posseir-ne cap, raó per la qual se senten exclosos o cristians de segona classe. “No, no hi ha cristians de segona classe, no, cadascú té el seu carisma personal i també comunitari”, ha dit el Papa.

Finalment, el Papa ha reflexionat sobre el paper que exerceix la caritat en aquest context i ha assegurat que aquesta que no només dona valor als carismes, sinó que els fa més poderosos i eficaços per edificar tota l’Església: “La caritat multiplica els carismes, fa que el carisma d’un sigui el carisma de tothom”.

Al final de l’audiència, el Papa ha anunciat per sorpresa les dates de canonització de Carlo Acutis i Pier Giorgio Frassati durant el Jubileu 2025: “L’any que ve, en la Jornada Mundial de la Infància i l’Adolescència, canonitzaré el beat Carlo Acutis, i en la Jornada Mundial dels Joves, l’any entrant, canonitzaré el beat Pier Giorgio Frassati”. Així doncs, Acutis serà canonitzat durant el Jubileu dels Adolescents (el 27 d’abril del 2025) i Frassati durant el Jubileu dels Joves (del 28 de juliol al 3 d’agost del 2025).

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia