Francesc demana que ningú vulgui “imposar agendes” durant el Sínode i promet “llibertat d’expressió total”

descarga
Francesc, durant la missa amb què ha donat tret de sortida al Sínode. | Vatican Media

El papa Francesc va demanar que cap participant del Sínode que comença a Roma aquest dimecres 2 d’octubre busqui “imposar agendes” ni “portar aigua al seu molí”, en celebrar la missa d’obertura de l’assemblea per a la qual va prometre total llibertat d’expressió i que va instar a encarar amb “escolta i humilitat”. Al final de l’homilia, va anunciar que aquest diumenge resarà el rosari davant Santa Maria la Major per a demanar la pau. L’endemà, 7 d’octubre, “demano a tots viure una jornada de dejuni i oració per la pau en el món”.

“En concret, intentem no convertir les nostres aportacions en punts que defensar o agendes a imposar, sinó oferir-les com a dons per a compartir, disposats fins i tot a sacrificar el que és particular, si això pot servir per a fer sorgir, junts, una cosa nova segons el pla de Déu”, va plantejar el pontífex durant la celebració a la Plaça Sant Pere, tret de sortida de la reunió de bisbes i laics de tot el món que debatran fins al 27 d’octubre sobre el futur de l’Església universal.

“En cas contrari, acabarem tancant-nos en diàlegs entre sords, on cadascun tracta de ‘portar aigua al seu molí’ sense escoltar els altres i, sobretot, sense escoltar la veu del Senyor”, va advertir Bergoglio.

A la missa d’inici del Sínode, el Papa va convocar per al 7 d’octubre un dia de pregària i de dejuni per demanar la fi de la violència al món. | Vatican Media

Segons el Papa, en canvi, el Sínode ha de ser viscut “amb respecte i atenció, en l’oració i a la llum de la Paraula de Déu, a totes les aportacions recopilades al llarg d’aquests tres anys d’intens treball, de mutu intercanvi, de debats i de pacient esforç de purificació de la ment i del cor”.

Amb alguns temes de gran atenció mediàtica en l’agenda sinodal, especialment lligats a la participació de dones, Francesc va asseverar que “es tracta, amb l’ajuda de l’Esperit Sant, d’escoltar i comprendre les veus, és a dir, les idees, les expectatives, les propostes, per a discernir junts la veu de Déu que parla a l’Església”.

En aquest marc, el bisbe de Roma va reiterar allò que ja va advertir l’any 2023, durant la primera sessió del Sínode, i va plantejar: “La nostra no és una assemblea parlamentària, sinó un lloc d’escolta en la comunió“.

Article d’Hernán Reyes publicat en col·laboració amb Religión Digital

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia