El papa Francesc es va convertir aquest passat divendres en el primer pontífex a participar en una cimera del G7, celebrada a la ciutat de Bari, al sud d’Itàlia. Convidat per Geòrgia Meloni, la primera ministra italiana, Bergoglio va comparèixer davant els líders de les set democràcies més avançades del planeta per advertir-los que mai no s’ha de permetre que la Intel·ligència Artificial (IA) prengui avantatge sobre la humanitat.
El Papa va dir que la IA representa una “transformació transcendental” per a la humanitat, però va emfatitzar la necessitat d’una estreta supervisió de la tecnologia en desenvolupament constant per preservar la vida i la dignitat humanes.
“La meva reflexió sobre els efectes de la Intel·ligència Artificial en el futur de la humanitat ens porta així a la consideració de la importància de la política sana per mirar amb esperança i confiança el nostre futur”, va desenvolupar Jorge Bergoglio.
“Cap màquina hauria de triar mai treure la vida a un ésser humà”, va manifestar, afegint que la gent no hauria de deixar que algorismes superpoderosos decideixin el seu destí. En aquest sentit, el Papa argentí va advertir sobre l’ús de la IA a la guerra i la indústria armamentística.
“Condemnaríem la humanitat a un futur sense esperança si traguéssim a les persones la capacitat de prendre decisions sobre si mateixes i les seves vides, condemnant-les a dependre de les eleccions de les màquines”, va advertir.
D’aquesta manera, Francesc va reclamar que no s’oblidi l’ètica per tal de contribuir a l’existència d’una “cultura de la trobada” en comptes d’una “cultura del descart”, va expressar. Va admetre, a més, que “en un drama com el dels conflictes armats, és urgent replantejar-se el desenvolupament i la utilització de dispositius com les anomenades armes autònomes letals per prohibir-ne l’ús, començant des de ja per un compromís efectiu i concret per introduir un control humà cada vegada més gran i significatiu”.
El G7 reuneix els líders dels Estats Units, Alemanya, la Gran Bretanya, França, Itàlia, el Canadà i el Japó. A més, Giorgia Meloni, amfitriona de la cimera, va convidar 10 nacions més a unir-se a les converses aquest divendres, entre elles el primer ministre de l’Índia i els presidents de Turquia i Kenya.
En entrar a la sala de conferències, on va fer el seu discurs, Francesc va ser acollit calorosament pel president argentí Javier Milei. A més, el pontífex va rebre una abraçada del rei Abdullah de Jordània, un petó del primer ministre canadenc Justin Trudeau i va mantenir una llarga conversa amb el president nord-americà Joe Biden, amb qui va mantenir una reunió en privat posteriorment.