En un dels laterals del presbiteri de la Sagrada Família, a dos metres del nivell del sòl del temple, una vintena de preveres de l’Arquebisbat de Barcelona escoltaven amb atenció les paraules del papa Francesc, a través d’una de les pantalles que hi ha instal·lades. Rostres de màxima expectació —algun d’ells, fins i tot, pregant amb les mans—, com els de les 3.200 persones que s’hi van aplegar. L’ocasió s’ho mereixia: tornar a escoltar un pontífex parlant a l’interior de la basílica (des que ho va fer Benet XVI el 2010, quan la va consagrar). Aquest era el moment més àlgid de la cerimònia benèfica que el passat dimarts va permetre a Francesc batejar, en diferit i des del Vaticà, un hospital de campanya que serà aviat una realitat a Ucraïna. Una instal·lació, però, que només té forma de maqueta.
“Amb aquesta missa [de tipologia criolla, que coneix bé l’argentí] s’eleva des de Barcelona una pregària dolorosa al cel per arribar al cor de Jesucrist“, llegia des del seu despatx papal. I revifava, així, una emoció generalitzada en el tram final d’una celebració en què el principal protagonisme va estar, això no obstant, a la nau central. Allà, els instruments més autòctons de l’Argentina de Francesc i de la monja Sor Lucía Caram, una de les artífexs de l’esdeveniment, van posar a prova l’excel·lent acústica de la basílica, mentre les veus de Pasión Vega. David Bisbal i els membres del Conservatori del Liceu de Barcelona van posar l’accent musical a un acte tan atípic a la Sagrada Família com extasiant. “Podeu venir cada diumenge“, bromejava, en acabar, el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, que va presidir l’acte.
Un Abadías que va compartir els seus parlaments amb els d’un grup d’ucraïnesos que gràcies als corredors humanitaris han pogut arribar a Espanya. Dimarts, compartien bancada amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, i amb desenes d’autoritats i famosos provinents d’arreu d’Espanya, i acompanyaven un infant, també ucraïnès, que aquest dimecres haurà de passar per una intervenció quirúrgica a Barcelona perquè no va ser possible al seu país. “Ho farà sense tenir els pares al costat“, deien.
Però com si es tractés d’una cura, la música va empastar a la Sagrada Família un agermanament per la pau que permetrà a la Fundació del Convent de Santa Clara, promotora de la missa de dimarts, continuar recaptant diners perquè les xifres de morts a Ucraïna, (que, vist amb altres ulls, “són fills, pares i avis“, tal com va reconèixer el Papa) deixin de ser-ho, com a mínim, per no tenir assistència mèdica.