Francesc: “Confio en la saviesa humana per poder acabar fent front a les guerres”

cropped-fav.png
Un instant de l'entrevista, emesa el passat 1 de novembre. | Rai1

El passat 1 de novembre, la televisió pública italiana Rai 1 va emetre una entrevista mantinguda entre el papa Francesc i el periodista Gian Marco Chiocci. Durant prop de tres quarts d’hora, la conversa, que es va produir amb anterioritat a la Casa de santa Marta, la residència del pontífex, va tenir la qüestió de la guerra —definida per Bergoglio com una situació que porta irreductiblement a la derrota— com a tema central, tenint en compte les actuals situacions bèl·liques que s’estan vivint en diverses parts del món.

No ens hem d’acostumar a les guerres i confio en la saviesa humana per fer-hi front”, va afirmar amb rotunditat el Papa, en la línia de les seves últimes intervencions, davant d’una possible escalada mundial del conflicte produït a l’Orient Mitjà. Una situació que, com la que hi ha a Ucraïna, va dir Francesc, “ens toca viure de prop”, a diferència de les que avui dia continuen existint a Kivu, Iemen o Myanmar. “El món està en guerra“, va denunciar, i va posar el focus, després d’aquesta advertència, en la indústria armamentística: “És al darrere de tot”, va manifestar.

Oberta la qüestió de Terra Santa, Francesc va demanar que no s’hi perdi la legitimitat aprovada en l’acord d’Oslo, de finals del segle XX, i va confirmar que la parròquia catòlica de Gaza s’està respectant, tot i lamentar que, “desgraciadament, l’antisemitisme es manté ocult”.

El Papa també va tenir paraules per a Ucraïna, que va definir com “un poble màrtir”. Tot seguit, va aprofitar per demanar novament l’alto el foc: “Pareu! Parin una mica i busquin un acord de pau, els acords són la veritable solució a això. Per a tots dos”, va expressar.

Passant a la qüestió de les migracions, en una altra resposta de l’entrevista el Papa va apel·lar que “Europa ha de ser solidària” amb els països on desembarquen els immigrants, com ara Xipre, Grècia, Malta, Itàlia i Espanya. “Aquests cinc països no els poden acollir a tots i els governs d’Europa han de dialogar”.

Sobre el paper de la dona a l’Església, Francesc va defensar-lo i va reiterar que el celibat “és una llei que es pot treure” i no és un element problemàtic. “L’Església acull totes les persones —va dir—, i no pregunta com estàs. Una altra cosa és quan hi ha organitzacions que hi volen entrar. El principi és aquest: l’Església rep tots els qui es poden batejar i, en canvi, les organitzacions no es poden batejar”, va manifestar.

El Papa també va confessar que no se sent “un Papa d’esquerres” i que les veritables qualificacions han de passar per comprendre si s’actua amb coherència o sense. D’altra banda, va anunciar que farà un viatge a Dubai de l’1 al 3 de desembre per participar a la Cop28 sobre el clima. Entre les confidències que el periodista va voler que traiés a la llum, el pontífex va relatar que no va a la platja des del 1975 i que va tenir una núvia “molt bona”. Sobre futbol, en haver d’escollir entre Maradona i Messi, va deccantar-se per Pelé.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia