La candidatura de la Seu d’Ègara per accedir a la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco farà un pas endavant el pròxim dimecres 25 d’octubre, quan el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, la presenti de manera oficial al Papa Francesc en una audiència general, a la Santa Seu, que començarà a les nou del matí. Acompanyat per l’alcalde egarenc, Jordi Ballart, el bisbe Cristau podrà explicar personalment al pontífex els elements més destacats d’aquest conjunt monumental de més de 2.500 anys d’història.
D’aquesta manera, l’alcalde i el bisbe presentaran a Bergoglio un memoràndum que inclou continguts relacionats amb el patrimoni artístic i arquitectònic de la Seu d’Ègara, la seva singularitat en relació amb l’època a la qual correspon i la seva història. En aquest acte, a més, els dos representants de la candidatura lliuraran al Papa una aquarel·la de la Seu d’Ègara que ha estat elaborada pel dibuixant i aquarel·lista Robert Cabeza, així com una reproducció de l’Església de Santa Maria, la qual conserva les restes de l’antiga catedral d’Ègara.
La Candidatura de la Seu d’Ègara va iniciar aquest procés el 27 de març de 2015, quan es va presentar púbicament a la ciutadania. Quatre anys més tard, el Consell de Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura va acordar inscriure la Seu d’Ègara en la Llista Indicativa, un pas fonamental per poder aspirar a formar part del patrimoni mundial de la Unesco. Des d’aleshores, s’han posat en funcionament un conjunt de projectes amb la intenció d’aconseguir la inclusió final d’aquest element històric com a Patrimoni Mundial.
Entre els projectes vigents per elevar la candidatura egarenca a la Unesco destaca la iniciativa “L’Escola amb la Seu”, un projecte de sensibilització educativa que l’any 2024 arribarà a la seva tercera edició. A més, l’any 2022 es va crear l’associació cultural Terrassa amb la Seu d’Ègara, una entitat sense ànim de lucre que busca posar en valor tot aquest conjunt patrimonial. Així mateix, des de la Parròquia de Sant Pere de la localitat es promou el diàleg fe i cultura a través de diverses activitats.
Actualment, el gabinet de la Candidatura treballa en el projecte Horitzó 2025, que recull totes les accions que cal dur a terme (recerca científica, educació, participació ciutadana, conservació) abans de la presentació de l’expedient definitiu de la candidatura.