Francesc celebra el cinquè aniversari del Document sobre la Fraternitat Humana agraint als líders el seu compromís amb la pau 

cropped-fav.png
El papa Francesc i el gran imam al-Tayeb, el 4 de febrer de 2019. | Vatica Media

El papa Francesc va manifestar el seu goig pel camí recorregut des de la firma, ara fa tot just cinc anys, del Document per a la Fraternitat Humana per a la Pau Mundial i la convivència comuna. En un discurs llegit el passat cap de setmana a Abu Dhabi pel cardenal espanyol Miguel Ángel Díaz Ayuso, prefecte del Dicasteri per al diàleg interreligiós, el pontífex va expressar la seva gratitud a l’imam sunnita Ahmed al-Tayeb i al president dels Emirats Àrabs, el xeic Mohamed bin Zayed Al Nahyan, per haver sostingut tantes iniciatives que fan realitat “els valors de la fraternitat i la companyonia social fundats en la veritat que tots els éssers humans no sols han estat creats iguals, sinó que estan intrínsecament connectats com a germans i germanes, fills del nostre únic Pare que està en els cels”.

Com a exemples dels qui viuen i promouen concretament la fraternitat humana, el pontífex va elogiar els guanyadors del Premi Zayed 2024, que enguany han estat la religiosa xilena Nelly León, el cardiòleg egipci Sir Magdi Yacoub, i les organitzacions de beneficència indonèsies Nahdlatul Ulama i Muhammadiyah. “Amb la seva intrepidesa han manifestat l’amor tolerant a aquells que són diferents; una genuïna preocupació pels pobres i els malalts, especialment els nens; i el desig d’ajudar a la rehabilitació dels presos i a la seva reinserció en la societat. Tots els guardonats, a la seva manera, llancen una llum important en el camí cap a una major solidaritat social i amor fratern”, va assegurar el Papa.

“En un món en què els efectes d’una absència de solidaritat fraterna se senten amb massa intensitat, vostès guien a la humanitat a través de les fosques ombres de la injustícia, l’odi i la guerra cap a la lluminositat”, va afegir Bergoglio tot adreçant-se als premiats en aquest certamen que reconeix persones i entitats que exemplifiquen els valors consagrats en el Document sobre la Fraternitat Humana.

El cardenal Ayuso, durant la lectura del discurs del Papa. | Vatican Media

Els ‘Majlis de la Fraternitat Humana’

En el discurs Francesc va recordar també que aconseguir la fraternitat humana no és una obra que els humans puguin dur a terme per si mateixos, basats únicament en la raó i apartats de Déu. Així, va manifestar el seu desig que totes aquelles persones que participen en el Dia Internacional de la Fraternitat Humana, se sentin encoratjats no només per l’exemple de les obres dels guardonats al Premi Zayed, sinó també per “les idees i creences religioses que van inspirar en ells tanta generositat de cor”.

El missatge del Papa llegit pel cardenal Ayuso va ser seguit atentament pels participants en els anomenats ‘Majlis de la Fraternitat Humana’. Es tracta d’un grup de líders polítics, socials i religiosos que es reuneixen periòdicament amb l’objectiu de promoure el diàleg i l’intercanvi d’idees provinents de diferents ambients, per a sumar així esforços que permetin implementar els principis i valors plasmats en el Document sobre la Fraternitat Humana.

Els fruits del document sobre la Fraternitat Humana

La signatura del Document per a la Fraternitat Humana, que va ser el capítol més important en el diàleg interreligiós promogut pel papa Francesc, va tenir lloc el 4 febrer de 2019. Aquell dia, el pontífex es va reunir a Abu Dhabi amb l’imam Ahmed al-Tayeb en una trobada que va donar lloc a aquesta històrica declaració conjunta en què es rebutjava tota violència en nom de Déu i es reivindicava la cultura del diàleg, la col·laboració comuna i el coneixement recíproc com a vies per a l’entesa entre els pobles.

Al llarg d’aquests cinc anys, el treball per la fraternitat ha donat fruits notables, segons assegurava recentment el jesuïta Jaume Flaquer en declaracions recollides pel portal d’Ajuda a l’Església Necessitada. “Als països àrabs s’ha entrat en una dinàmica de tolerància religiosa cap a les minories, especialment als cristians. Unió dels Emirats Àrabs ha construït diverses esglésies i a Abu Dhabi s’ha inaugurat el Centre Abraham, amb una mesquita i una església”, reconeixia Flaquer, director de la Càtedra Andalusa per al Diàleg de Religions de la Universitat Loiola de Granada.

Segons recordava Flaquer, encara cal continuar avançant perquè el Document per a la Fraternitat Humana sigui efectiu i generi proximitat i fraternitat en tots, cristians, musulmans i persones de qualsevol condició. “El primer que hem de fer és valorar els petits passos que es van donant. I també hem de demanar als nostres governs que exigeixin el reconeixement de la llibertat religiosa en aquests països. A vegades l’única cosa que es defensa en les polítiques exteriors són els negocis i els acords comercials”, expressava el jesuïta.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia