Aquest 4 de desembre ha arribat a les llibreries La lliçó d’Auschwitz, un nou llibre del filòsof barceloní Joan-Carles Mèlich publicat per Fragmenta Editorial dins la seva col·lecció d’assaig.
“Auschwitz no és un problema alemany, sinó un problema humà, un problema de tota la humanitat. Auschwitz ens compromet a tots, perquè a Auschwitz va morir el vell humanisme i ara cal revisar-lo un altre cop”, assegura Mèlich en el material promocional avançat per l’editorial.
Per al pensador, la lliçó que deixa l’experiència del més gran camp d’extermini nazi durant la Segona Guerra Mundial és “el repte de pensar l’ètica i la pedagogia a partir de l’experiència del mal”. “Ningú no coneix el Paradís, i si algú hi ha sigut, no ha tornat per explicar-ho. En canvi, hi ha algú que ha contemplat el mal, i ha tornat, i ens ha pogut transmetre la seva experiència”, assegura Mèlich.
El professor de filosofia de l’educació a la Universitat de Barcelona es pregunta en aquest nou assaig “per què l’humanisme ha sigut tan fràgil davant la qüestió d’Auschwitz”, ja que “ni la literatura, ni la ciència, ni l’art, ni la música, ni la política no han evitat les grans catàstrofes, de les quals Auschwitz és el símbol”.
“Cal una reflexió filosòfica, antropològica, ètica i pedagògica per veure quina lliçó hauríem d’extreure d’Auschwitz per tal que no es torni a repetir aquest terrible esdeveniment”, conclou Mèlich.