Quan el papa Francesc sigui rebut oficialment a la base aèria militar de Figo Maduro, a Lisboa, el pròxim 2 d’agost, milers de joves pelegrins de tot el món ja s’hauran instal·lat en hotels, poliesportius, albergs, pisos i residències del país lusità amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que finalitzarà quatre dies més tard.
Molts d’ells fa mesos que tenen assegurada la seva reserva per hostatjar-s’hi i, per això, les darreres xifres del sector hoteler auguren, des del mes de gener, un creixement exponencial quant a les places reservades, només comparables amb les d’alguns períodes estiuencs d’abans de la pandèmia de la covid. D’altra banda, la mateixa organització s’està encarregant durant aquest mes de juny d’assignar allotjament als milers d’inscrits, alguns dels quals també podran ser acollits per part de les desenes de famílies d’acollida que han volgut apuntar-s’hi.
Tot i així, poques setmanes abans d’una trobada que mobilitzarà el país i en què els seus organitzadors preveuen prop d’un milió i mig de participants, encara hi ha pelegrins sense estança i es compten a cabassos els propietaris privats que fan mans i mànigues per oferir habitacions a través de diverses pàgines web a preus d’or. És el cas del portuguès José Dos Esteves, amfitrió d’un apartament turístic que cerca, a través de la plataforma digital Airbnb, un màxim de sis pelegrins que ocupin l’apartament que en posa a l’abast, a tan sols vint minuts per carretera del parc Tejo, on el pontífex té previst de presidir una santa missa el darrer dia de la seva estada a Portugal, diumenge 6 d’agost.
El preu per persona i dia que ha posat aquest jove portuguès és de 84 euros, per bé que “seria una bogeria que una o dues persones haguessin de fer front als 499 euros que sol·licito per cada dia que la casa estigui ocupada”, reconeix Dos Esteves, el qual afirma que el preu d’aquest tipus d’allotjaments, coincidint amb la JMJ, “s’ha incrementat fins a un 95% en comparació amb el que succeeix en la mateixa època d’anys anteriors”. I afegeix: “El meu només és un dels molts casos que existeixen al país per aprofitar-se econòmicament d’aquest gran esdeveniment”.
Per la seva banda, Cátia Murjal, un altre exemple dels portuguesos que s’aprofitaran del filó de la JMJ, és propietària d’un apartament d’una sola habitació on poden dormir, com a màxim, quatre persones, a tan sols trenta minuts del parc Eduardo VII, on el papa Francesc presidirà la cerimònia d’acollida durant el segon dia de la seva estada portuguesa. “Jo demano 300 euros cada dia per fer-ne ús, ja que, en general, la vida al país és força cara, i cal treure profit d’un esdeveniment com aquest”, manté Murjal.
Marxandatge de la JMJ
L’empresa colombiana Vualá Producciones, especialitzada en la fabricació i la distribució d’objectes de marxandatge, encara no ha fet cap enviament dels seus productes a Espanya, “però sí a països com els Estats Units, on la demanda de productes com ara samarretes, barrets i motxilles —tots ells amb el distintiu de la JMJ—, s’ha disparat durant aquest mes de juny”, argumenta la seva responsable, Tatiana Amaya.
Seguint les normes bàsiques d’utilització de la marca de la Jornada Mundial de la Joventut de Lisboa per evitar errors d’aplicació, tal com sol·licita la fundació que n’ha adquirit la patent, el preu d’una col·lecció de peces amb el logotip de la JMJ que han decidit posar Amaya i els seus treballadors frega els 90 euros: en aquest cas, existeix l’opció d’adquirir des d’una cantimplora fins a una llanterna passant per un necesser. Tot plegat, amb l’opció de triar-ho en diversos tipus de colors: en verd, lila, vermell, groc o gris.