Fatmir Pelushi, primer líder albanès de l’Església ortodoxa en dècades

cropped-fav.png
Retrat Fatmir Pelushi I Wikipedia

Per primera vegada en dècades, l’Església ortodoxa albanesa ha elegit un líder d’origen albanès. Fatmir Pelushi, de 69 anys, va ser nomenat nou primat el passat 16 de març en un procés ràpid que va durar només 40 minuts. Aquesta elecció marca un punt d’inflexió en la història d’aquesta institució, que tradicionalment ha estat dominada per influències gregues.

El nomenament de Pelushi es produeix en un context complex per a l’Església Ortodoxa Albanesa, que es veu afectada per les tensions geopolítiques entre corrents pro-russes i pro-ucraïneses dins del món ortodox. El nou líder haurà de gestionar aquestes diferències amb habilitat per mantenir la unitat de la comunitat ortodoxa del país.

L’Església Ortodoxa ha patit històricament nombrosos desafiaments a Albània, especialment durant l’era comunista, quan el règim va declarar el país com el primer “estat ateu” del món. Durant dècades, la persecució religiosa va debilitar les estructures eclesiàstiques i va reduir dràsticament la influència de l’Església en la societat.

Avui dia, el cristianisme ortodox continua sent una minoria en un país majoritàriament musulmà. Segons les dades oficials, aproximadament un 7% dels 2,4 milions d’albanesos s’identifiquen com a ortodoxos. No obstant això, l’Església Albanesa afirma que el nombre real de fidels és molt superior al que indiquen les estadístiques oficials.

Amb el seu nomenament, Fatmir Pelushi afronta el repte de reforçar la identitat nacional de l’Església Ortodoxa Albanesa. El seu lideratge també serà clau per enfortir els llaços amb altres esglésies ortodoxes i consolidar el paper de l’Església en la societat albanesa contemporània.

El canvi de lideratge ha estat rebut amb expectació tant dins com fora del país. Els pròxims mesos seran determinants per veure com Pelushi afronta els reptes històrics i polítics que envolten l’Església Ortodoxa Albanesa en un moment de canvis.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia