L’Escola d’Administració Pública de Catalunya acollirà el pròxim dia 30 de maig la Jornada de presentació de les dades del Baròmetre 2023 sobre religiositat i gestió de la diversitat religiosa.
La sessió anirà adreçada a tècnics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, del sector públic institucional i de l’Administració local, que treballen en l’àmbit de la diversitat religiosa.
Els objectius seran conèixer el Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat, conèixer el posicionament de la població catalana vers el fenomen de la pluralitat religiosa i fomentar la reflexió al voltant de les polítiques públiques de gestió de la diversitat religiosa.
El programa començarà a les 9:30 h amb la benvinguda institucional a càrrec de Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
A les 9:40 h, Agustí Iglesias, tècnic d’Afers Religiosos, impartirà una xerrada sota el títol “L’opinió de la ciutadania davant la diversitat religiosa. El Baròmetre sobre la religiositat 2023”.
La següent ponència tindrà lloc a les 10:20 h i serà protagonitzada per Xavier Casademont i Jordi Feu, membres del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona, que explicaran alguns aspectes sobre la relació de la població catalana amb la diversitat religiosa.
Després d’una pausa, a les 11:30 h prendrà la paraula Rosa Martínez-Cuadros, professora de la Universitat de Barcelona, en una dissertació titulada ‘Religiositat i polítiques públiques. La percepció ciutadana’.
La darrera activitat serà entre les 12:10 h i les 13:00 h i consistirà en una taula rodona al voltant de com gestionar la diversitat religiosa des de les administracions públiques. Hi participaran Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos; Núria Serra, cap de departament Interculturalitat i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona; Berta Rierola, Àrea de Ciutadania. Ajuntament de Vic; Marta Ayala, serveis d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa; i Enric Verdú, mediador comunitària l’Oficina de Planificació i Gestió de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona.
El Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat és un estudi, fruit d’un acord entre la Direcció General d’Afers Religiosos i el Centre d’Estudis d’Opinió, que permet conèixer com es defineix la població catalana des d’un punt de vista religiós.
Entre altres aspectes, l’estudi aporta dades relatives a la identificació religiosa i les pràctiques de la ciutadania, el nivell de coneixement de les diferents tradicions, la percepció sobre la diversitat religiosa o l’opinió pel que fa a les polítiques de gestió d’aquesta diversitat.