La segona edició del casal d’estiu organitzat per la Comunitat Bahá’í de Barcelona al barri de Sant Antoni ha superat totes les expectatives. Segons Emilio Egea, secretari de la comunitat, i Jordi Hamadi, un dels coordinadors del casal, la participació ha estat gairebé el doble que l’any passat. Durant el mes de juliol, han passat pel casal 22 famílies amb un total de 33 nens, i a l’agost s’hi han apuntat més, amb la qual cosa s’espera arribar a un total de 25 famílies i 36 nens al llarg de l’estiu.
Aquest casal va néixer l’estiu 2023. Es va observar la necessitat de proporcionar activitats gratuïtes per als infants del barri, molts de les quals provenen de famílies de pares immigrants amb una situació de risc social i per tant no poden assumir els costos de casals (que tenen un preu d’entre 90 i 160 euros per setmana). Egea destaca que el projecte s’ha creat amb “molta voluntat d’acompanyar a aquestes famílies i una confiança en Déu que tot aniria bé”. “L’any passat va ser una prova, però aquest any hem pogut reposar els aprenentatges i millorar el que vam fer”, afegeix Hamadi.
Una de les claus de l’èxit del casal ha estat el seu caràcter col·laboratiu. En aquest aspecte, Egea subratlla que no es tracta només d’oferir un servei, “sinó de crear un espai on tothom pugui desenvolupar capacitats”. Això es tradueix en què els pares i mares que apunten als seus fills al casal, estan implicats des del començament, tot contribuint al bon funcionament del projecte amb el seu temps i esforç. Per exemple, són les mateixes famílies que organitzen els calendaris de dinars i que els cuinen. “Cinc mares coordinadores, que ja van participar l’any passat i ja tenen certa experiència, s’encarreguen de coordinar aquestes tasques, a cada família al menys li toca cuinar una vegada al mes”, descriu Hamadi.
També el suport del teixit associatiu del barri de Sant Antoni ha estat crucial per a l’èxit del casal. Des del començament, l’Associació Eamiss de Sant Antoni ha col·laborat estretament amb la comunitat bahá’í, cedint espais i recursos. A més a més, “aquest any, s’han sumat noves associacions i comerços, com la cuina del Mercat de Sant Antoni, fruiteries i forns de pa, ampliant així el suport comunitari”, detalla Hamadi sobre una col·laboració que ha permès oferir un casal més complet i amb més recursos per a tots els participants.
Orientacions per a la criança
El casal d’estiu no només ofereix activitats recreatives per als nens, sinó que també inclou tallers per a les mares i els pares sobre temes com l’alimentació saludable i l’educació dels fills. Aquestes sessions aborden necessitats concretes, oferint orientació i suport en la criança dels fills, especialment en temes relacionats amb l’adolescència. “Els pares i mares tenen molts dilemes sobre com educar els seus fills adolescents, i aquests tallers els ajuden a trobar respostes i solucions”, observa Egea.
La filosofia del casal es basa en la creació d’un espai de desenvolupament de capacitats per a tots els participants. Els monitors, voluntaris, també aprenen i desenvolupen habilitats. “Per a molts d’ells, és la primera vegada que s’enfrenten a tasques com les que estan fent ara, i això els ajuda a crèixer i a desenvolupar-se”, relata Hamadi.
En definitiva, la segona edició del casal d’estiu de la comunitat bahá’í de Barcelona ha aconseguit consolidar un model d’acció social basat en la col·laboració i el desenvolupament de capacitats de tots els integrants: infants, joves, monitors, famílies, voluntaris i entitats i associacions veïnes.
Aquest model pot convertir-se en un referent de solidaritat i inclusió al barri de Sant Antoni, demostrant que, amb la implicació i el suport de la comunitat, es poden aconseguir grans coses. “Aquest casal no és només un servei, és una oportunitat per a tots de créixer i desenvolupar-nos junts, creant una comunitat més forta i unida”, conclou Egea.