L’Editorial Claret acaba de publicar Escoles Laudato Si’. Una pedagogia eco-humanista, un llibre que vol contribuir a la reflexió sobre el compromís cristià amb l’escola, posant en relleu el més important que diu la Doctrina Social de l’Església sobre aquesta institució amb l’objectiu d’anar formulant una pedagogia coherent amb les propostes del papa Francesc.
Ja des de l’inici del seu pontificat, el papa Francesc posa en relleu la importància de l’educació. A l’encíclica ‘Laudato si’ l’educació emergeix com un àmbit imprescindible per la transformació socioambiental i aborda de manera directa i explícita orientacions educatives.
També a l’Exhortació apostòlica ‘Christus vivit’, el papa Francesc afirma:
“L’escola és sens dubte una plataforma per apropar-se als infants i als joves. És un lloc privilegiat per a la promoció de la persona, i per això la comunitat cristiana li ha dedicat gran atenció, ja sigui formant docents i dirigents, com també instituint escoles pròpies, de tot tipus i grau…L’escola necessita una autocrítica urgent ”.
L’autor del llibre Escoles LaudatoSi’. Una pedagogia eco-humanista, Carles Armengol, mestre, educador social i pedagog, afirma que cal considerar l’encíclica ‘Laudato Sí’ com l’eix vertebrador del missatge social de l’Església per aquestes properes dècades i com una nova síntesi del pensament social cristià.
“La seva crida a la conversió ecològica integral no és sinó una nova crida a evangelitzar i a evangelitzar-se. Pel caràcter integral i integrador de la proposta, per l’actualitat del discurs i de les alternatives proposades davant de la crisi ecosocial global que viu la humanitat, Laudato si’ és també una crida a renovar conjuntament el projecte educatiu i el projecte pastoral de les escoles catòliques. Però la seva projecció no ha de limitar-se al món catòlic, perquè la proposta del papa Francesc està dirigida a tota la humanitat i a tots els educadors” diu l’autor.
Armengol fa un repàs de l’aportació feta per la Doctrina Social de l’Església des del Vaticà II fins a l’actualitat, posa en relleu la gran riquesa educativa del magisteri del papa Francesc i proposa accions i pistes per aprofundir en la resposta que des de l’escola han de donar els cristians, d’acord amb la crida i el missatge del papa Francesc.
Escoles Laudato Si’. Una pedagogia eco-humanista és, doncs,un llibre necessari i imprescindible per repensar l’escola des de la seva missió instructiva i socialitzadora, segons diu l’Editorial Claret.