Les missions catòliques a Ultramar a través del caputxí Joaquim Maria de Llavaneres

cropped-fav.png
Els germans Vives i Tutó iJosep M. de Llavaneres amb el papa Pius X als jardins vaticans. | APCC: Arxiu Provincial dels Caputxins

El passat dissabte es va celebrar a l’església parroquial de Sant Andreu de Llavaneres l’acte de presentació del volum d’història gràfica editat per Joan Devesa i fra Valentí Serra al voltant de la irradiació pastoral i internacional que va assolir fra Joaquim Maria de Llavaneres, un missioner caputxí llavanerenc.

Durant la presentació d’aquest nou llibre, que du per títol La volta al món del caputxí Joaquim Maria de Llavaneres, el rector de la parròquia, David Navarro, va posar de manifest la importància eclesial aconseguida per aquests destacats fills de la parròquia llavanerenca: els germans Vives i Tutó, Josep de Calassanç —que fou cardenal a Roma— i Joaquim Maria —el que fou ministre provincial dels caputxins d’Espanya—, ja que tots ells feren fructificar admirablement els dons de la gràcia posats al servei de l’Església.

Mossèn Navarro volgué accentuar el valor documental de la present història gràfica editada per tal de commemorar el centenari de la mort de Joaquim Maria de Llavaneres, que es produí, ara fa cent anys, a redós del convent de caputxins de Sarrià; un espaiós edifici d’arquitectura caputxina que, l’any 1887, fou construït per iniciativa del pare Joaquim per convertir-lo en un col·legi especialitzat en la formació de missioners caputxins que havien de ser destinats a les illes Carolines, en la llunyana Oceania.

Per la seva banda, fra Valentí Serra va destacar que en el text es donen a conèixer detalls poc coneguts d’aquesta interessant etapa de la història de les missions catòliques a Ultramar, acompanyades d’una selecció de fotografies històriques reproduïdes a cura de Joan Devesa.

Així, fra Valentí posà de manifest, sobre Devesa, que “és un incombustible activista cultural que ha donat a conèixer la població de Sant Andreu de Llavaneres i el seu entorn urbà a través de la fotografia. I que, amb aquesta nova publicació, gràcies a la seva tenacitat i constància, ha pogut recuperar imatges inèdites sobre els paisatges vinculats a la projecció missionera del caputxí Joaquim Maria de Llavaneres”.

Aquest és el tercer llibre que Joan Devesa publica conjuntament amb l’arxiver dels caputxins; en ell es descriuen moments i aspectes inèdits dels viatges missioners del pare Llavaneres i, també, sobre la seva destacada acció com a restaurador de la vida caputxina a Espanya.

Els nombrosos assistents a l’acte aprofitaren el moment per fer la tradicional ofrena floral i el recital de poesies en honor de la Mare de Déu de Llorita, l’advocació montserratina dels llavanerencs.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia