Mor el caputxí Joan Botam, iniciador de l’ecumenisme a Catalunya

cropped-fav.png
Joan Botm va rebre el guardó del Memorial Cassià Just per part de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Aquest dijous 30 de novembre s’ha conegut la mort, a 97 anys, del frare caputxí Joan Botam, considerat com un dels iniciadors del diàleg ecumènic, durant el segle passat, a Catalunya, entre l’Església catòlica i les ortodoxes, anglicanes i protestants. De fet, aquest prevere, que va néixer a les Borges Blanques, a les Garrigues, va destacar a partir de la dècada de 1960 per trobar els mitjans oportuns per establir un intercanvi de posicions des d’un punt de vista ecumènic quan aquest encara era del tot inusual.

Botam, que tenia una salut delicada aquests últims anys i vivia a la residència de caputxins de Sarrià, va marxar del seu poble natal el 1944 per ingressar a l’orde dels caputxins a Arenys de Mar. El 1955, es va doctorar en Teologia després de passar per la Universitat Pontifícia de Salamanca i la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, per acabar sent nomenat, dos anys més tard, vicedirector del Col·legi de Filosofia i Teologia dels Framenors Caputxins, que acabaria dirigint.

Un dels protagonistes de la Caputxinada, a principis de la dècada de 1960 va ser nomenat provincial de l’orde dels caputxins, tasca que va exercir amb la de consiliari de Pax Christi, des d’on va impulsar iniciatives de pau, ecumenisme i diàleg interreligiós. En aquest sentit, va ser fundador del Centre Ecumènic de Catalunya, el 1984, de la Plataforma Intercultural Barcelona, el 1992, i ha estat president de la Unió de Religiosos de Catalunya.

El 2010 Joan Botam va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i va ser guardonat amb el premi en convivència i diàleg interreligiós del Grup de Treball Estable de Religions. A més, el mes de febrer passat va rebre el Memorial Cassià Just, un premi atorgat per la Direcció General d’Afers Religiosos pel seu compromís al llarg de tota la vida i per la seva llarga trajectòria ecumènica.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia