Per a molts dels representants dels seixanta pobles —entre alcaldes, tinents d’alcalde, regidors i tècnics municipals— que aquest passat dissabte eren a l’Abadia de Montserrat per segellar els estatuts de l’Associació de Municipis del Camí Ignasià, era la primera vegada que es visitava aquest enclavament, per on va passar Sant Ignasi de Loiola camí de Jerusalem. Això no obstant, no era el primer cop que es veien les cares “després d’anys de trobades i de reunions”, per boca de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, un dels homes que ha resseguit durant l’última dècada tots els pobles fent pelegrinar la proposta d’una ruta des d’Azpeitia —localitat natal del fundador de la Companyia de Jesús— fins a la comarca del Bages.
“Ens va encantar la visita i l’explicació que ens van fer, des de Manresa, al nostre municipi”, assegurava José María Acobi, el tinent d’alcalde d’Arrúbal, un poble de La Rioja que no arriba als 600 habitants i que, com han fet un total de 64 localitats —entre les noranta-una que va trepitjar Sant Ignasi—, va aprovar en el ple del seu ajuntament la proposta d’adherir-se a aquesta agrupació de municipis bascos, riojans, navarresos, aragonesos i catalans. Amb unes paraules similars s’expressava l’alcaldessa de Calahorra, també de La Rioja, però amb més de 25.000 habitants: “Hem de felicitar els polítics i tècnics de Manresa per la labor que han fet, poble a poble”, deia Mónica Arceiz, que reconeixia haver fet aquest pelegrinatge fins a Montserrat amb Encarnación Fuertes, l’alcaldessa d’Agoncillo, amb poc més de 1.000 habitants.
Un recorregut per potenciar el “carisma d’acollida”
Així, aquesta ruta de 650 quilòmetres, que ja es pot fer en diverses etapes des de fa uns anys per iniciativa de la comunitat jesuítica, sedimentava un nou camí que la portarà “a projectar-se de manera sostenible i a potenciar un carisma d’acollida pelegrina en cada poble”, tal com suggeria que ha de ser aquesta nova realitat del trajecte ignasià l’abat de Montserrat, Manel Gasch, que reconeixia a tots els presents, des de l’interior del cenobi, la seva satisfacció de veure tants municipis implicats en aquesta causa. “Fa uns anys vau venir sis o set de vosaltres i ara ja sou una bona colla”, admetia.
“Ens falten valors i Sant Ignasi ens els continua donant”
Un altre dels objectius que es planteja aquesta passa endavant en el Camí Ignasià és “fer arribar al conjunt de la població que, repetint els passos de Sant ignasi, podem observar la possibilitat de despullar-nos dels excessos i d’entrar en una reflexió profunda amb nosaltres mateixos, enmig d’un món sobrecarregat d’una veritat artificial”, com apuntava l’alcalde de Manresa, per a qui la cova on es va aturar el sant de Loiola, on va començar a desenvolupar els seus exercicis espirituals, “pot ser el Santiago de Compostel·la per al Camí de Sant Jaume“. “Per arribar-hi, però, ens falta camí”, subratllava Aloy.
“Vivim en un món on ens convé una parada tècnica com aquesta i preguntar-nos per què diem que no tenim felicitat si som capaços de tenir tot allò que ens proposem”, afegia, al seu torn, Jordi Servitje, alcalde de Veciana, un poble de 35 llars i situat a la comarca de l’Anoia. “Ens falten valors i Sant Ignasi ens els continua donant després de tants segles, al marge de ser cristians o de no ser-ho”, resumia Jordi Marcè, regidor de Promoció Econòmica, Entorn Urbà i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Igualada.