L’acabament de la basílica de la Sagrada Família —tenint en compte els elements de la seva verticalitat i que, després, caldrà posar-se amb l’escalinata del carrer Mallorca i la decoració del temple— no comportarà únicament el punt final de l’obra més rellevant dels últims temps per a la ciutat de Barcelona, sinó que representarà “el moment en què s’hagi d’activar una nova etapa perquè la societat catalana s’adapti a aquesta altra realitat“, pronostica la doctora en Història de l’Art i degana, des del 2016, de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Judith Urbano (Barcelona, 1973).
Mentre que el 2034 és l’any que, des de la Junta Constructora de la Sagrada Família, més vegades s’ha contemplat per a aquesta consecució, Urbano concep que en aquesta recta final la pedagogia serà clau per encetar una nova fase que cataloga d'”adaptació social“: “En aquest compte enrere, s’anirà observant l’acabament d’elements importantíssims com ara la façana de la Glòria [al carrer Mallorca], i, per això, aquesta investigadora apunta que “serà molt necessari un esforç per part de l’estructura eclesial a l’hora d’explicar bé, abans de deixar de veure grues rodejant la basílica, tots els canvis que s’hi vagin produint“.
“Quan s’acabi, atraurà gent que encara no l’ha visitat”
Urbano, que el pròxim 3 d’abril, a les 18:30 hores, impartirà una conferència amb el títol “La finalització de la Sagrada Família” a la Casa Amatller de Barcelona, i a la qual encara hi ha la possibilitat d’inscriure’s, ha temptejat l’estudi del temple expiatori i d’altres del segle XIX durant la seva trajectòria professional. Per això, amb motiu d’aquesta activitat, oferirà la seva visió sobre la simbologia general de l’obra mestra d’Antoni Gaudí i en repassarà els seus 142 anys d’existència a Barcelona. “Tots els que la podem veure en l’actualitat sempre ho hem fet en ple procés constructiu —manté la doctora—, i aquesta idea, associada al temple per part de tothom, també caldrà que s’acabi depurant i passi a millor vida un cop s’acabi”.
Urbano s’imagina una Sagrada Família que, un cop acabada, atregui, fins i tot, a aquell qui l’ha visitat desenes de vegades. “Quan finalitzi la seva construcció, és molt probable que hi hagi un pelegrinatge més elevat durant els següents mesos o anys, i que aquesta situació cridi l’atenció tant a les persones d’arreu del món i d’aquí que l’han visitat com a qui encara no hi ha anat mai“, opina l’acadèmica. Una dècada separa, des d’aquest 2024, una Sagrada Família encara en procés de creació i la “nova” Sagrada Família.