“L’Església, també, es posiciona en contra de la pràctica de la maternitat subrogada, mitjançant la qual el nen, immensament digne, es converteix en un mer objecte”. D’aquesta manera comença el primer dels tres punts corresponents a tot el que dona de si, sobre la maternitat subrogada, el document ‘Dignitas Infinita’, la declaració de la Santa Seu sobre la dignitat humana que es va fer públic el passat dilluns.
“El desig legítim de tenir un fill no es pot convertir en un ‘dret al fill'”, s’insisteix al text, alhora que se certifica que la maternitat subrogada és capaç de “violar la dignitat de la dona que es veu obligada a fer-ho o decideix lliurement sotmetre’s”. “El document ajudarà a combatre i abolir universalment el mercat de la maternitat subrogada”, manifesta en aquesta entrevista Bernard García Larraín (Santiago de Xile, 1990), advocat, membre de l’ONG francesa ONG Juristes pour L’Enfance i coordinador de la Declaració de Casablanca per a l’abolició universal dels ventres de lloguer, defensada per més de 100 experts de 75 nacionalitats diferents.
Creu que aquest nou document sintetitza bé les preocupacions del papa Francesc en relació amb el món actual?
El papa Francesc, com a cap d’estat i líder espiritual, té preocupacions molt profundes sobre el que representa l’ésser humà, tal com es posa en relleu en aquest document, en què apareixen diversos temes que afecten directament la dignitat de les persones. Aquest mateix mes d’abril, amb motiu del congrés internacional que vam celebrar a Roma, ens vam poder reunir amb ell en una audiència privada, així com el secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, i vam comprendre que coneix la temàtica i que, en aquest sentit, aquesta es troba en plena expansió en l’actualitat. La Santa Seu també és conscient que aquest negoci mou milions de dòlars arreu del món i cada vegada en mourà més,
Què els va dir el papa Francesc en aquesta audiència que van mantenir amb ell?
Que és un tema que el preocupa. Molt. Després de concedir-nos l’audiència a través de la nostra portaveu, Olivia Maurel, feminista, que no és creient i que és nascuda per maternitat subrogada, el Sant Pare no es va cansar de repetir-nos, en dues o tres ocasions, que això no és cap altra cosa que un autèntic mercat. D’altra banda, ens va voler explicar com les mares, un cop tenen els seus fills biològicament, continuen mantenint en els seus cossos cèl·lules d’aquests i que, per tant, el vincle que hi ha és molt més gran del que es pot arribar a imaginar. És un raonament que ens va sorprendre força, i, en aquest sentit, fins aleshores no sabíem que el Papa arribés a mostrar una aproximació tan fidel a aquesta qüestió.
Les denúncies i les exigències que recull el document suposen una actualització natural i correcta del magisteri de l’Església?
Sí, totalment.
Per què creu que el tema de la maternitat subrogada s’ha de veure i analitzar des de l’òptica religiosa, més enllà de la política?
La maternitat subrogada, tal com és abordada pel Papa, és observada des de la dignitat humana, és a dir, sense centrar-se en arguments religiosos: la visió que s’obté és una visió objectiva feta des d’aquest punt. En ell, es parla del nen com un objecte (com si fos un element de venda o d’una transacció) i es parla de la mare com si fos un mitjà de producció. La maternitat subrogada pot ser tractada des de diferents òptiques, com la política, la mèdica o la legal, però crec que fent-ho des del bàndol de la dignitat humana és una boníssima manera d’actuar. Aquesta invitació feta a la comunitat internacional per part d’un cap d’estat com és Francesc pot ajudar a abolir la maternitat subrogada, i aquest és l’objectiu que perseguim.
Quina repercussió podria tenir el document en termes jurídics en l’àmbit internacional?
Crec que aquest document, tal com ja vaig dir als periodistes de Vatican News, és un impuls a aquest moviment que busca establir un tractat internacional per abolir universalment la maternitat subrogada. El Papa ens va donar el seu suport, ja que, segons va dir, es tracta d’un treball molt important. Esperem, així doncs, que hi hagi més estats que es vulguin anar sumant a aquesta causa, la de promoure una conversió internacional en aquest terreny.